Skriftlig spørsmål fra Abid Q. Raja (V) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:306 (2018-2019)
Innlevert: 08.11.2018
Sendt: 08.11.2018
Besvart: 16.11.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Abid Q. Raja (V)

Spørsmål

Abid Q. Raja (V): Vil justisministeren imøtekomme Sylvi Listhaug og undertegnedes felles ønske om å rette henvendelse til pakistanske myndigheter og tilby Asia Bibi og hennes familie opphold i Norge?

Begrunnelse

Asia Bibi ble nylig frikjent i Pakistans høyesterett for blasfemi. Hun var dømt for å ha krenket muslimenes profet Muhammed. For det har hun sittet i snart ti år i fengsel. Opprinnelig ble hun dømt til døden.
Gleden over frifinnelse ble imidlertid kortvarig da islamister tok til gatene og krevde at hun ble hengt. Pakistans statsminister har nå inngått en avtale med ekstremistpartiet Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) om at høyesterett skal se på saken på ny.
Nå er Bibi ilagt reiseforbud. Hun sitter på isolat i et fengsel i byen Nultan i Punjab-delstaten.
Ed Brown, generalsekretær i misjons- og menneskerettighetsorganisasjonen Stefanusalliansen, har fulgt Bibis sak i lengre tid. Nå ser han ikke bort fra at hun kan bli drept i fengselet, mens hun venter på endelig dom.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Jeg har forståelse for at Asia Bibi og hennes familie er i en svært vanskelig situasjon og at dette har skapt stort engasjement hos representantene Sylvi Listhaug og Abid Raja.

Generelt er det slik at vi av personvernhensyn og sikkerhetshensyn ikke kan kommentere om noen har søkt om, eller blitt tilbudt, opphold i Norge som følge av et beskyttelsesbehov. Dette gjelder også denne saken.