Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:868 (2018-2019)
Innlevert: 01.02.2019
Sendt: 01.02.2019
Besvart: 08.02.2019 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): I Granavolden-erklæringen står at regjeringen skal følge Stortingets anmodningsvedtak om å øke andelen ideelle tilbydere av institusjonsplasser i barnevernet til om lag 40 prosent innen 2025. I samme anmodningsvedtak står at "den offentlige andelen institusjonsplasser ikke skal reduseres". Dette er utelatt fra regjeringserklæringen.
Kan statsråden garantere at regjeringen vil øke andelen ideelle aktører samtidig som offentlige institusjonsplasser ikke reduseres, jf. anmodningsvedtak 762(2017-2018)?

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Ideelle aktører i barnevernet har høy kompetanse, et stort faglig engasjement og lang erfaring. De er derfor viktige samarbeidspartnere for det offentlige i barnevernet, og det vil de være også i årene som kommer.
Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) ga i 2018 Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i oppdrag å vurdere hvordan anmodningsvedtaket kan gjennomføres på best mulig måte, og hva som kan antas å være de viktigste konsekvensene og risikoområdene, jf. omtale i Prop. 1 S (2018–2019) for BLD. Oppdraget inkluderte forutsetningen om at den offentlige andelen institusjonsplasser ikke reduseres. Behovet for dette oppdraget var særlig knyttet til at Stortingets vedtak ikke var konsekvensutredet.
BLD har også gitt Bufdir i oppdrag for 2019 å hensynta Stortingets anmodningsvedtak i sitt kontinuerlige arbeid med utvikling av og endringer i kapasitet og innhold i tilbudet på institusjonsområdet. Som varslet i ovennevnte budsjettproposisjon vil departementet på egnet måte komme tilbake til Stortinget om oppfølging av vedtaket.