Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1140 (2018-2019)
Innlevert: 04.03.2019
Sendt: 05.03.2019
Besvart: 08.03.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Viser til Dokument nr. 15:1067 (2018-2019)om identitets-avklaringsprogram for irakere der det ikke gis noen begrunnelser for hvorfor regjeringen har tilbakeholdt informasjon for Stortinget om brev fra Riksadvokaten av 28.06.2018 som åpnet for å vurdere en instruks til politiet om at disse sakene ikke skal etterforskes. Dette er vesentlig informasjon. Derimot vises det til retningslinjer fra 2008.
Hvorfor ble denne vesentlige informasjonen tilbakeholdt fra Stortinget?

Begrunnelse

I Prop. 1 S (2028 2019)skriver regjeringen ingenting om at Riksadvokaten har sendt brev om saken og der det åpnes for å vurdere å gjennomføre identitets-avklaringsprogrammet uten å straffeforfølge. Dette er opplysninger som er meget viktige for saken og for Stortinget i behandlingen av saken. At det forelå et brev fra Riksadvokaten med vurdering av nettopp dette kritiske punktet er vesentlig, fordi det var nettopp dette Stortinget skulle ta stilling til. Manglende informasjon kan ha fått betydning for de ulike partiers standpunkt og ordlyden i merknadene. Dette framstår enda mer underlig i lys av at Regjeringen viser til Riksadvokaten og at hele ansvaret for å avklare håndteringen av dette avgrensede programmet ligger der. Det er helt klart at det ligger ingenting i Stortingets vedtak som tilsier at en mener straffebestemmelsene skal brukes eller at dette programmet skal håndteres på annen måte enn det tidligere identitetsavklaringsprogram.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Kunnskapsdepartementet har i redegjørelse i Prop. 1 S (2018-2019) for oppfølgingen av Stortingets vedtak 505 av 1. mars 2016 ikke vist eksplisitt til riksadvokatens brev av 28. mai 2018, men informasjonen som det vises til er ikke tilbakeholdt for Stortinget.
I departementets redegjørelse er det vist til at riksadvokaten er gjort kjent med den aktuelle problemstillingen. Videre er det vist til at riksadvokaten etter en selvstendig og uavhengig vurdering kan gi et direktiv om at de aktuelle straffebestemmelsene ikke skal håndheves for gruppen det her er tale om av hensyn til en formålstjenlig gjennomføring av Stortingets vedtak. Det fremgår av redegjørelsen at riksadvokaten må vurdere nærmere om det finnes andre hensyn som likevel kan tale mot at det blir gitt et slikt direktiv, og at det i en nærmere vurdering vil kunne ha betydning i hvilken grad Stortinget legger til grunn at unnlatt straffeforfølgning er en forutsetning for å gjennomføre programmet.