Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden ta initiativ til og vurdere tak for engangsstønad og andre ytelser samlet, slik at en ikke svekker arbeidslinjen ved å kunne oppnå mer i passive ytelser ved fødsel enn en som har stått i fullt arbeid frem til nedkomst?
Begrunnelse
De fleste som får barn går i foreldrepermisjon med foreldrepenger, beregnet ut fra arbeidsinntekt i forkant av fødsel og foreldrepermisjon. For de som ikke har hatt arbeidsinntekt vil de kunne søke om engangsstønad.
I folketrygdloven er det slik at flere ytelser ikke regnes som inntekt, og engangsstønad legges dermed på toppen av ytelser de allerede har fra NAV og/eller kommunen og kan dermed i flere tilfeller få mer ved fødsel enn en som har stått i arbeid frem til fødsel.
Det gjelder til eksempel overgangsstønad, kvalifiseringsstønad, introduksjonsstønad og sosialhjelp. En barnehageassistent har for eksempel omlag 300.000,-/ år i lønn, hentet fra tariffavtale i 2018. Ved å ta ut ett års permisjon vil barnehageassistenten komme dårligere ut økonomisk sammenliknet med flere av de som mottar ovennevnte ytelser, tross at h*n har stått i arbeid frem til fødsel. Dette mener spørsmålsstiller er uheldig og svekker arbeidslinjen, slik regjeringen har sagt de skal sørge for at ivaretas. I Granavold-erklæringen heter det blant annet: "Regjeringen vil innrette trygde- og skattesystemet for å stimulere til arbeid."