Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1440 (2018-2019)
Innlevert: 11.04.2019
Sendt: 11.04.2019
Besvart: 26.04.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Hva vil statsråden gjøre for å sikre ryddige arbeidsforhold hos Forsvarets underleverandører?

Begrunnelse

I arbeidet med å tette skroget på ulykkesfregatten Helge Ingstad har flere arbeidere jobbet mer enn det som er tillatt.
Bergens Tidende har dokumentasjon på at enkelte har jobbet elleve timer om dagen, seks dager i uken. Kilder forteller at flere arbeidere har jobbet sju dager i uken, til sammen 77 timer, som er langt over maksgrensen på 54 timer i Arbeidsmiljøloven.
Oppdraget med å sveise ulykkesfregatten har Forsvaret satt ut til selskapet OneCo, som har leid inn folk fra Adecco. Sistnevnte innrømmer at det har blitt jobbet for mye på prosjektet.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 11. april 2019 med spørsmål fra stortings-representant Eigil Knutsen om hva jeg vil gjøre for å sikre ryddige arbeidsforhold hos Forsvarets underleverandører.
Forsvarssektoren er allerede underlagt et strengt regelverk for hvordan anskaffelser skal gjennomføres. I enhver anskaffelse over EØS-terskelverdiene skal det fremgå av kontraktsvilkårene at leverandøren og underleverandører skal opptre i samsvar med grunnleggende krav til etisk handel og sosialt ansvar. Særlige forhold som fremheves i regelverket er krav til etterlevelse av lønns- og arbeidstidsbestemmelser.
Det fremgår også av det samme regelverket at arbeidsretten og arbeidslovgivningen der produksjonen finner sted skal etterleves. Av særlig relevante forhold fremheves lønns- og arbeidstidsbestemmelser, helse, miljø og sikkerhet, lovfestede forsikringer og sosiale ordninger, samt regulære ansettelsesforhold, inklusive arbeidskontrakter.
Dette er en problemstilling jeg tar på det største alvor, et alvor og en forståelse som også skal identifiseres hos anskaffende myndighet. Jeg vi forsikre meg om at denne myndighet, som i dette tilfellet er Forsvarets logistikkorganisasjon, følger opp at leverandørene opptrer i samsvar med de nevnte bestemmelser. Det er anskaffelsesmyndigheten selv som må vurdere hvilke sanksjonsmidler som eventuelt skal benyttes ved brudd på de ovenfor nevnte bestemmelser, samt vurdere hvilke tiltak som er nødvendig for å følge opp at leverandører og underleverandører opptrer i samsvar med de ovenfor nevnte bestemmelser.