Skriftlig spørsmål fra Terje Aasland (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2119 (2018-2019)
Innlevert: 19.08.2019
Sendt: 19.08.2019
Besvart: 23.08.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): Kan statsråden redegjøre for om det er slik å forstå at deponiet på Langøya har eller har hatt usikre vannstrømmer ut og inn av deponiet; hva har i så fall disse vannstrømmene inneholdt, og hvor mange avvik er registrert i henhold til den avviksbehandlingen som kreves i det omtalte brevet?

Begrunnelse

I et brev fra SFT til NOAH datert 22.12.2009 med SFT referanse: 2008/111 508/94-010 fremkommer følgende under overskriften «Innlekket sjøvann» Bedriften oppgir at direkte måling av innlekket vann ikke er teknisk mulig fordi det ikke er adkomst til de aktuelle lekkasjepunktene. NOAH mener også at heller ikke beregning av innlekkasjen vil kunne gi et pålitelig resultat på grunn av mange usikre vannstrømmer inn og ut av deponiet. Det foreslås derfor å måle endring i vannstand ukentlig og at en endring på mer enn 1 meter som ikke kan forklares ut fra driften eller nedbør skal avviksbehandles.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: I begrunnelsen for spørsmålet vises det til korrespondanse fra 2009 mellom SFT (nåværende Miljødirektoratet) og NOAH som driver deponiet på Langøya. Korrespondansen er knyttet til driftsplanen for Sydbruddet på Langøya. SFT ba om at NOAH kunne kvantifisere mengden sjøvann som lekker inn i deponiet. Dette fordi det er driftsmessig ugunstig å tilføre deponiet mer vann enn det som må komme via nedbør og behandling av avfallet. NOAH oppga at måling av mengden innlekket sjøvann ikke var teknisk mulig å måle, og at eventuelle beregninger ville gi upålitelig resultat. Når SFT har omtalt vannstrømmer som renner ut av deponiet, gjelder det i dette tilfellet vannstrømmer internt på Langøya, ikke deponivann (sigevann) som renner ut til sjø. Korrespondansen gjelder altså sjøvann som lekker inn i deponiet, ikke sigevann som lekker ut.
NOAH har i ettertid etablert rutiner for registrering av vannstanden i deponiet. I dag foregår overvåkingen elektronisk. NOAH har siden 2009 gjennomført tettetiltak i fjellet for å hindre uønsket vanninntrenging. I tillegg er det bygd tette murer i betong ved lavtliggende terreng rundt deponiet. Det er målepunkter i fjellet rundt deponiet for å overvåke eventuelle lekkasjer fra deponiet.
Miljødirektoratet kjenner ikke til ukontrollert avrenning av sigevann fra deponiet til sjø på Langøya. Det eneste stedet med avløp til sjø er utløpet med vann fra renseanlegget. Dette utslippet blir årlig rapportert til Miljødirektoratet.