Skriftlig spørsmål fra Hege Haukeland Liadal (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1250 (2019-2020)
Innlevert: 17.03.2020
Sendt: 18.03.2020
Besvart: 24.03.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Hege Haukeland Liadal (A)

Spørsmål

Hege Haukeland Liadal (A): Vil statsråden tilrettelegge for et regelverk som sikrer at alle norske kjøttbedrifter kan konkurrere på like vilkår om leveranser av norsk kjøtt til norsk sokkel, eller ser statsråden det som naturlig enkeltbedrifter prioriteres fremfor andre?

Begrunnelse

Jeg takker for positivt og konstruktivt svar tidligere om å se på mulighet for mer norsk kjøtt til arbeidsfolk på norsk sokkel. På bakgrunn av svar fra statsråden tillater jeg meg å følge opp med ett nytt spørsmål. Dette er en stor sak for våre norske kjøttprodusenter og ikke minst for den norske bonde.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Jeg viser til mitt tidligere svar av 11. mars 2020 om økt bruk av norsk kjøtt på sokkelen. Min vurdering er at det må være opp til landbruket og matindustrien å sette seg sammen med oljebransjen for å finne en løsning om bruk av norsk kjøtt på norsk sokkel, til beste både for oljearbeiderne, norsk matproduksjon og for miljøet.
Det kan ikke være norske myndigheter som skal peke ut hvilke bedrifter som skal handle med operatørene på kontinentalsokkelen, dette må være opp til bransjen selv å bestemme. Ulike bedrifter kan ha ulike interesser og ulike forutsetninger. Ettersom oljeinstallasjonene på sokkelen allerede i stor grad baserer sin forsyning av meierivarer og egg på norske produkter, mener jeg at det burde være mulig å oppnå en målsetting om at mest mulig av kjøttvarene også er produsert i Norge.