Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1473 (2019-2020)
Innlevert: 30.04.2020
Sendt: 30.04.2020
Besvart: 07.05.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Ser statsråden nytten i å styrke rammene til fylkeskommunene som organiserer midler for BedriftsIntern opplæring (BIO-midler) gjennom en omfordeling, og bidra slik at kriteriene forenkles og gjøres mer fleksible?

Begrunnelse

I kjølvannet av Covid19-krisen opplever landet stadig flere permitterte og helt arbeidsledige. Markedet har for de fleste bransjer forandret seg dramatisk. Noen har fått delvis inntektsbortfall, andre helt.
Flere bedrifter skisserer at man kan bruke krisa til å bygge kompetanse blant virksomhetens egne ansatte, men at rammene for såkalt BedriftsIntern Opplæring (BIO) er for små og snevre.
De virksomheter som har læringsprogrammer klare påpeker at man ved økte midler til BIO og noe videre kan unngå permitteringer og heller drive nødvendig kompetanseutvikling og opplæring av ansatte.
Utgiften til staten vil i prinsipp være den samme, men betinger økte rammer til BIO, midler som da vil bidra til å redusere statens utbetaling av dagpenger.
BIO-midlene organiseres og fordeles av fylkeskommunene, mens dagpenger finansieres og organiseres via NAV (stat).

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Midler knyttet til arbeidsmarkedstiltaket Bedriftsintern opplæring (BIO) ble fra 1. januar 2020 overført til fylkeskommunenes rammebevilgning som frie midler. Samtidig med overføringen av midlene ble kapittelet om BIO i forskrift om arbeidsmarkedstiltak opphevet. BIO eksisterer således ikke lenger som et arbeidsmarkedstiltak forvaltet av Arbeids- og velferdsetaten.
Bakgrunnen for denne endringen er at regjeringen ønsket å underbygge og styrke fylkeskommunenes rolle i regional nærings- og kompetanseutvikling. Bevilgningen har derfor også blitt styrket som et ledd i tiltakene mot virkninger av koronapandemien. Det er imidlertid ikke lagt noen formelle føringer eller kriterier på fylkeskommunenes bruk av midlene eller innretning av lokale ordninger. Overføring av midlene til fylkeskommunenes rammetilskudd gir stor fleksibilitet og muligheter til å kunne tilpasse innsatsen til regionale forhold. Jeg antar derfor at kriteriene vil kunne variere mellom ulike fylker.
Jeg mener det er viktig å bruke krisen til omstilling og kompetanseheving. Derfor har regjeringen innført en midlertidig ordning som åpner for at mottak av dagpenger kan kombineres med utdanning på fulltid uten avkortning i ytelsen.
Dette vil bidra til at arbeidstakere som er midlertidig utenfor arbeidsmarkedet, kan komme ut av krisen med styrket kompetanse og som bedriftene kan dra nytte av.