Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2281 (2019-2020)
Innlevert: 16.08.2020
Sendt: 17.08.2020
Rette vedkommende: Finansministeren
Besvart: 25.08.2020 av finansminister Jan Tore Sanner

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvilke støtteordninger kan næringsdrivende som brått blir rammet av lokale restriksjoner og/eller midlertidige forbud for sin aktivitet benytte seg av, og vil statsråden vurdere endring av eksisterende støtteordninger og eventuelt nye støtteordninger for å ivareta forutsigbarhet for næringsdrivende?

Begrunnelse

Som følge av et lokalt utbrudd av korona, innførte Indre Østfold kommune på kort varsel tidligere i august omfattende smitteverntiltak. Blant annet ble alle arrangementer i kommunen avlyst i august. Serveringsstedene i kommunen er også omfattet av sterke restriksjoner. Det er tillatt med tilkjøring og henting av mat, men ikke lov med servering i lokalene. Næringsaktivitet i flere bransjer er midlertidig nedstengt, blant dem badeanlegg og treningssentre.
Blant næringsdrivende som rammes av midlertidig forbud mot sin aktivitet er også omreisende tivoli. Skandinavisk Tivolipark skulle åpne tivoli på Slitu i Indre Østfold samme dag som kommunen innførte de strenge smitteverntiltakene, men måtte pakke sammen igjen før de hadde åpnet. Også i Moss har koronautbrudd med påfølgende lokale smitteverntiltak medført at det samme tivoliet har måttet avlyse for august måned.
Fra næringsdrivende ulike steder i landet meldes det om betydelig usikkerhet knyttet til konsekvenser av lokale koronautbrudd som kan komme og hvilke kompensasjonsordninger man eventuelt vil kunne nyte godt av i tiden fremover. I tillegg til de ovenfor nevnte næringer/bransjer, gjelder det blant annet for kulturbaserte næringer, reiseliv og andre som planlegger større og mindre arrangementer.
Da kompensasjonsordningen for næringsdrivende ble innført, ble det gitt 90 prosent kompensasjon for unngåelig faste kostnader for næringsdrivende som ble stengt ned gjennom nasjonale smitteverntiltak. Næringsdrivende som stenges ned som følge av lokale smitteverntiltak i august vil maksimalt kunne få dekket 50 prosent av uunngåelige faste kostnader. For september vil man få null i kompensasjon, med mindre ordningen forlenges.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen har i møte med virusutbruddet innført flere brede nasjonale støtteordninger. Blant annet innførte vi en midlertidig kompensasjonsordning for næringslivet, lånegarantiordningen, tilskuddsordningen for selvstendig næringsdrivende, lønnsstøtteordningen og flere andre, næringsrettede ordninger, for eksempel til kulturnæringen. Flere av ordningene har kommet på plass etter et godt samarbeid med partene i arbeidslivet og stortinget.
De midlertidige støtteordningene var viktig å få på plass raskt i den akutte fasen av virusutbruddet for å styrke likviditeten og unngå konkurser samt tap av arbeidsplasser. I Prop. 127 S (2019–2020) som ble fremlagt for Stortinget 29. mai uttrykte regjeringen at de omfattende støtteordningene måtte trappes ned i tiden som kommer og at tiltakene fremover måtte vris i retning av tiltak som gir insentiver til aktivitet. Stortinget sluttet seg til dette.
Før sommeren forlenget regjeringen den midlertidige tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall til august. Ettersom ordningen er basert på omsetningsfall kan den bidra til å svekke insentiver til omstilling og dermed redusere mulighetene for økt aktivitet. Disse insentivvirkningene blir mer alvorlig jo lenger kompensasjonsordningen består. Kompensasjonsordningen kan ikke, pga. regelverket om statsstøtte, innsnevres til å bare gjelde for enkelte regioner eller enkelte næringer. Stortinget har sluttet seg til at den midlertidige kompensasjonsordningen for næringslivet skal fases ut i august.
Samtidig har regjeringen allerede annonsert at permitteringsordningen utvides. Andre ordninger som er innført vil fortsette å vare en stund, som for eksempel lånegarantiordningen og ordningen for kultur og idrett. Tiltakene i regjeringens strategi for Norges vei ut av krisen; skape mer og inkludere flere, vil også virke positivt ut over høsten og vinteren.
I tiden fremover blir det viktig å tilpasse tiltakene til situasjonen vi befinner oss i. Aktiviteten har tatt seg opp, eller er på vei til å ta seg opp, i mange næringer, mens det fortsatt er enkelte næringer som er sterkt preget av smittevern og frykt for smitte. Regjeringen vurderer fortløpende behovet for eventuell videreføring av brede ordninger og næringsvise ordninger for næringer som fortsatt er sterkt preget av smittevernstiltak. Regjeringen vil særlig vurdere behovet for tiltak som kan støtte opp om vekst og omstilling i de næringene som er rammet. Regjeringen er i dialog med partene i arbeidslivet om den økonomiske situasjonen og behovet for tiltak.
Smitteutbrudd i enkelte miljøer og områder kan føre til innstramming i smittevernstiltak lokalt og eventuelt nasjonalt. Dersom smittesituasjonen først og fremst rammer avgrensede næringer eller geografiske områder, kan det være mer hensiktsmessig med målrettede tiltak enn brede og omfattende økonomiske krisetiltak for hele økonomien.
Erfaringen fra den første fasen av krisen vil legge grunnlaget for mer tilpassede tiltak der det er behov. Jeg viser i den sammenheng bl.a. til at Stortinget i juni sluttet seg til en ekstra bevilgning til kommuner som er særlig hardt rammet.