Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:624 (2020-2021)
Innlevert: 01.12.2020
Sendt: 02.12.2020
Besvart: 09.12.2020 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Hvordan følges varslersaken i UD opp, og hva gjør statsråden for å sikre at etnisk eller religiøst basert diskriminering ikke forekommer i departementet i lys av denne saken?

Begrunnelse

I September skrev Klassekampen en sak om tidligere hospitant i UD, Laila Makboul, som hadde varslet UD om sine opplevelser med en ambassadør ved en norsk utenriksstasjon under og etter hospitantoppholdet. Makboul fortalte om å ha fått beskjed om at hun aldri skulle ha vært på ambassaden, med referanse til hennes bruk av hijab. Hun opplevde seg forskjellsbehandlet under hele oppholdet, og ambassadøren kontaktet henne senere da hun var ansatt ved en annen utenriksstasjon, uoppfordret og igjen med kommentarer om hennes hjiabbruk. Etter den siste hendelsen besluttet Makboul å varsle UDs personalavdeling, men varselet ble etter sigende aldri fulgt opp.
Makbouls historie har blitt støttet av andre hospitanter og praktikanter, blant annet av en som opplevde å få en e-post med bilde av et kvinnebryst og et antimuslimsk budskap, og en annen som hevdet å kjenne til en praksis ved ambassaden om å ikke ansette kvinner med hijab. I tillegg har den tidligere ambassadøren så sent som i år kommet med svært grove anklager om Makboul i sosiale medier, inkludert at hun støtter militant islamisme, og begrunnet påstanden med at han kjenner henne fra nevnte arbeidsforhold.
Saken er svært alvorlig, og det forventes at statsråden og utenriksdepartementet tar dette på høyeste alvor. Om anklagene legges til grunn synes det at øverste leder ved en utenriksstasjon ikke bare har begått brudd på Diskriminering- og Likestillingsloven, men utvist holdninger og en atferd som er sterkt kritikkverdig av en representant for den norske stat.
Det alvorligste i saken er likevel at varselet sendt til UD i 2014 aldri ble fulgt opp. Tvert om valgte UD etter varselet var sendt å oppnevne ambassadøren til Utlendingsnemnda, hvor han fikk avgjøre asylsøkeres skjebner. Det er dermed på det rene at etterspillet av varslersaken ikke bare bør komme til bunns i de konkrete anklagene, men også UDs rolle som arbeidsgiver og rutiner for å håndtere varslingssaker.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Alle som arbeider i utenrikstjenesten skal behandles med respekt og verdighet. Ingen skal bli utsatt for trakassering eller ulovlig forskjellsbehandling. Utenriksdepartementet forventer av våre ansatte at de fullt ut respekterer andres grunnleggende rettigheter og friheter. Diskriminering og trakassering i utenrikstjenesten er uakseptabelt.
Utenriksdepartementet tar den aktuelle saken på stort alvor, og vår Sentral kontrollenhet har derfor iverksatt gransking av saken det vises til. Departementet bruker også ekstern bistand i granskningen for å sikre en uavhengig vurdering. Dette arbeidet pågår fortsatt.
Uten å gå nærmere inn i den konkrete saken, som altså er under gransking, vil jeg understreke på generelt grunnlag at departementet arbeider for å sikre at etnisk eller religiøst basert diskriminering ikke forekommer, og følger opp Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion på flere måter.
Likebehandling og mangfold er fremhevet som grunnleggende prinsipper i utenrikstjenestens personalpolitiske retningslinjer, hvor det fremheves at departementet tilstreber et utviklende og inkluderende arbeidsmiljø preget av mangfold og arbeider aktivt for å hindre diskriminering i hele departementets virksomhet.
Departementet jobber systematisk for å sikre respekt for etiske standarder i tjenesten. I utenrikstjenestens etikkplakat fremgår det at «Vi opptrer respektfullt og imøtekommende overfor hverandre og andre. Respekt for andres kultur, religion og samfunn ligger til grunn for vårt arbeid.» Alle ansatte har i 2020 gjennomført et digitalt kurs om etikkplakaten. I tillegg er etikk, verdier, holdninger og adferd sentrale tema i all lederopplæring i departementet, inkludert i den forberedelsen som ambassadører skal gjennom før utreise.
Alle ledere, verneombud, aspiranter mv. gis opplæring i varsling og varslingsrutiner. Departementets varslingsrutiner er betydelig profesjonalisert de senere årene.