Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1015 (2020-2021)
Innlevert: 21.01.2021
Sendt: 21.01.2021
Besvart: 26.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hva er årsaken til at prøveprosjektet der helsesykepleiere skal kunne henvise til BUP ikke er iverksatt; når kan Stortinget forvente at vedtaket blir fulgt opp, og når mener regjeringen den vil ha et godt nok grunnlag for å vurdere en permanent ordning der helsesykepleiere kan henvise til BUP?

Begrunnelse

I forbindelse med behandlingen av Innst. 131S (2019-2020), ble det enstemmig vedtatt at:

«Stortinget ber regjeringen gjennomføre et prøveprosjekt der helsesykepleiere kan henvise barn og unge til Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP).»

Dette skjedde etter at flertallet på Stortinget først hadde stemt ned forslaget fra Ap, Sp og Sv om å gjøre dette til en permanent ordning. I forbindelse med prop. 1S (2020-2021), kommer det frem at regjeringen fortsatt ikke har igangsatt dette prøveprosjektet, og at Helsedirektoratet nå skal «vurdere en slik ordning.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Barn og unge er en av denne regjeringens viktigste satsningsområder. Vi har styrket helse-stasjons- og skolehelsetjenesten betydelig i perioden og i 2021 har vi bevilget til sammen om lag 1,3 mrd. kroner til denne tjenesten.
I tildelingsbrevet til Helsedirektoratet for 2021 har jeg gitt direktoratet følgende oppdrag: "Helsedirektoratet bes om å bistå i oppfølging av anmodningsvedtak 347 innst. 131 S (2019- 2020);

"Stortinget ber regjeringen gjennomføre et prøveprosjekt der helsesykepleiere kan henvise barn og unge til Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP)" Departementet vil komme tilbake til direktoratet med detaljert oppdrag."

Helse- og omsorgsdepartementet vil snarlig, som det også står i oppdraget, oversende et mer detaljert oppdrag til Helsedirektoratet. På bakgrunn av svar på dette oppdraget vil regjeringen ta stilling til hvordan Stortingets vedtak skal følges opp.
Helsedirektoratet har hatt en betydelig økt arbeidsmengde som følge av pandemien. Det påvirker direktoratets kapasitet til å gjennomføre arbeidsoppgaver som ikke er knyttet til covid-19. Vurdering av hensiktsmessigheten av utvidede rettigheter slik anmodningsvedtaket foreslår, forutsetter at tjenestetilbudet ved både BUP og helsestasjons- og skolehelsetjenesten er tilnærmet ordinært. Det er det ikke i dag grunnet pandemien. Dette påvirker også tidspunktet for mulig gjennomføring av vedtaket. Tidspunkt for en eventuell innføring av en permanent ordning med henvisningsrett til BUP for helsesykepleiere vil være avhengig av tidspunkt for gjennomføring av anmodningsvedtaket og vurdering av dette.