Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1031 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 25.01.2021
Besvart: 01.02.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hvilke planer har statsråden for å sikre idretten gjennom pandemien uten alvorlig frafall, spesielt av barn og unge i familier med dårlig råd, og uten dramatiske økonomiske konsekvenser for klubber og idrettsgrener?

Begrunnelse

Reaksjonene vi får etter statsrådens forslag til ordninger om midlertidige tilskudd under pandemien, tyder på manglende kontakt og kunnskap om hverdagen i norsk idrett fra statsrådens side. De vitner også om begrensa forståelse for idrettens betydning for aktivitet, læring og fellesskap. Idrettskretser fortviler, og særforbund som Norges Ishockeyforbund varsler mulig konkurs.
Regjeringens mangel på vilje til å følge opp Stortingets vedtak om å sikre elever i 1–10. trinn en times fysisk aktivitet hver dag føyer seg inn i bildet av manglende interesse og forståelse for idrettens betydning i og for samfunnet.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Covid-19-pandemien utfordrer oss på alle samfunnssektorer, og mange virksomheter, organisasjoner og enkeltmennesker er berørt. Frivilligheten og idretten er ikke noe unntak. På mange måter er denne sektoren særlig berørt av pandemien siden idrett og frivillig aktivitet ofte innebærer fysisk kontakt og at grupper av mennesker samles.
Vi må alle forholde oss til de rammene som helsemyndighetene må sette for å få kontroll på smittesituasjonen. Innenfor disse rammene er regjeringen opptatt av å få på plass ordninger som skal støtte opp under frivillighets- og idrettspolitiske mål om bred deltakelse og mangfold ved å støtte sektoren i å ha aktivitet gjennom den pågående covid-19-krisen.
Regjeringen har derfor helt fra første stund bidratt med økonomisk bistand i ulike krisepakker til frivilligheten og idretten, og regjeringen vil fortsette med å stille opp for sektoren.
I den siste ordningen som nettopp har vært på høring hos organisasjonene, og som må godkjennes av ESA, har regjeringen satt av 1,185 milliarder kroner til stimuleringsordninger for idrett og frivillighet for perioden 1. januar til og med 30. juni 2021, jf. Kulturdepartementet Prop. 1 S (2020-2021). Ordningen skal stimulere til aktivitet og støtte opp under idretten og frivilligheten i en tid der smitteverntiltak hindrer normal aktivitet. Ordningen består av to deler. Den ene delen er en tilskuddsordning for publikumsarrangement av nasjonal verdi. Den andre og største delen skal, gjennom økonomiske insentiver, bidra til at det blir mulig å gjennomføre aktiviteter og arrangement for bredden gjennom å utvikle og tilpasse disse til myndighetspålagte restriksjoner og smittevernsituasjonen. På denne måten er målet også å motvirke frafall og sikre levedyktige frivillige organisasjoner gjennom en pandemi.
I Prop. 79 S (2020–2021) ble stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett videreført frem til 1. september. Bevilgningen er økt med 650 mill. kroner for å dekke utgifter under ordningene i perioden 1. juli – 1. september, hvorav 350 mill. kroner til kultur og 300 mill. kroner til frivillighet og idrett.