Bjørnar Moxnes (R): En SSB-rapport fra 2020 viser hvordan den reelle inntektsulikheten i Norge er mye større enn offisiell statistikk viser når man inkluderer tilbakeholdte inntekter fra selskaper som rike personer eier. Inntektsandelen til den rikeste 1 pst. måles på denne måten til 20 pst. av all markedsinntekt i 2018.
Mener statsråden at denne måten å måle ulikhet på gir et bedre bilde av den reelle inntektsulikheten i Norge, og er han bekymret for at Norge ser ut til å nærme seg nivået på inntektsulikhet i USA?
Begrunnelse
SSB-rapporten «Ulikheten – betydelig større enn statistikken viser» fra september 2020 presenterer et svært annet bilde av inntektsulikheten i Norge de siste 20 årene enn den offisielle statistikken, og beregner at de aller rikeste betaler en vesentlig lavere skattesats på sine inntekter enn folk flest.
Forskerne inkluderer tilbakeholdte eierinntekter i selskaper som eies av de rikeste 1 pst., og finner at inntektsandelen av all markedsinntekt til denne gruppen i realiteten var på 20 pst. i 2018, mer enn dobbelt så mye som den ordinære statistikken viser. Inntektsandelen for de rikeste 0,1 pst. blir med denne metoden seks ganger så høy. Rapporten finner at ulikheten målt ved Gini-koeffisienten for inntekt etter skatt både ligger på et mye høyere nivå, og at den økte med 35 pst. mellom 2001-2018, mens offisiell statistikk bare viser en økning på 9 pst. over samme periode.
Rolf Aaberge, en av forskerne bak rapporten, kommenterer i en sak på NRKs nettsider 5. mars 2021 at «man må til USA for å finne noe lignende».