Jenny Klinge (Sp): Hva mener Kommunal- og moderniseringsdepartementet er det vesentlige når man skal vurdere egenskapene til trekledning på hus for å teste brannsikkerhet, er det hvilke egenskaper og verdier kledningen har når den er montert på vegg og ferdigbehandlet, og uavhengig av hvordan den er ferdigbehandlet?
Begrunnelse
I den såkalte «royalsaken» er det etterlatt et inntrykk av at royalkledning er mer brannfarlig enn andre typer kledning nordmenn har på husene sine. Produsentene av slik kledning mener dette er forårsaket av at testregimet er urettferdig og ikke måler det viktigste, nemlig egenskapene som de ulike kledningene har når de faktisk er montert på husene og er ferdig behandlet. Produsentene kritiserer derfor at testregimet ikke tar hensyn til hvilke egenskaper kledningen har når et bygg er helt ferdigstilt.
Uavhengige eksperter fra Erichsen & Horgen, et rådgivende ingeniørfirma med 95 års erfaring i bransjen, har nå testet royalkledning opp mot annen kledning, slik den vil være når folk faktisk bor i husene sine. Altså etter at de er malt eller beiset. Erichsen & Horgen skriver i sin konklusjon at “det er heller ingen systematisk eller statistisk signifikant forskjell mellom malt og royalbehandlet kledning mht. FIGRA-verdi". I prinsippet betyr dette at royalkledning er like trygt som all annen normal kledning. Slik dagens klassifiseringsregime fungerer, blir trekledning testet i det den forlater fabrikken. Royalprodusentene leverer på det tidspunktet i prosessen et helt ferdig produkt. Royalimpregnert kledning trenger ingen etterbehandling. Annen trekledning, enten den er ubehandlet eller grunnet, må påføres maling eller beis for å tåle de tøffe værforholdene vi har i Norge. Det skal være vanlig praksis at produsenter sender med instruksjoner om at kledning må behandles, og når den skal behandles igjen. Ubehandlet eller grunnet kledning får bedre resultater i branntester enn resultatene akkurat den samme kledningen får i branntester når den er ferdig behandlet med maling eller beis. Derfor er testregimet urettferdig overfor produsenter som leverer ferdig behandlet kledning fra fabrikk. Dessuten er dette testregimet egnet til å forvirre forbrukerne og kan gjøre folk redde for å kjøpe ferdigbehandlet kledning selv om denne er like trygg som annen kledning når det gjelder – altså når kledningene er på husene.
Halvferdige produkter blir sammenlignet med ferdige og de første kommer bedre ut i tester selv om det eneste relevante burde være egenskapene til det ferdige produktet. Situasjonen nå er uholdbar for royalprodusentene og deres kunder og den må løses.