Mona Fagerås (SV): Hva kan statsråden gjøre for å sikre at barn, som ikke bor hos foresatte med foreldreretten, får vaksinen?
Begrunnelse
Ang. vaksinering av elever i videregående skoler.
Elever i videregående skoler skal massevaksineres mot Covid-19. Elever som ikke er fylt 16 må ha samtykke fra foresatte med foreldreansvar for å få vaksinen. Skolene har sendt ut dette skjemaet til alle foresatte.
Men en del elever bor ikke hos foresatte med foreldreansvar.
Fosterbarn opplever nå å bli behandlet annerledes enn andre barn.
Når barnevernet overtar omsorgen for et barn beholder biologiske foreldre foreldreretten. I enkelte tilfeller er det sånn at fylkesnemndene fastslår at biologiske foreldre ikke skal ha samvær med sitt barn. Men disse foreldrene beholder fortsatt foreldreretten.
En fostermor har kontaktet meg fordi hun ikke får undertegnet samtykke for at hennes fosterbarn skal få covid-vaksinen. Selv om barnevernet har omsorgen for barnet, har de ikke foreldreretten. Den retten har biologiske foreldre som ikke får lov av fylkesnemnda å ha kontakt med barnet.
Situasjonen er da sånn at dette barnet, fordi barnet ikke har fylt 16 år, ikke får covid-vaksinen når videregående skoler har massevaksinering.
Dette er en urimelig merbelastning for barnet, som allerede har hatt en vanskelig oppvekstsituasjon.
I denne saken er kommunelege og statsforvalter kontaktet. Kommuneoverlege kan ikke bruke hasteparagrafen for å sikre at dette barnet får vaksinen. Statsforvalterens vergemålseksjon svarer at man må søke om å overta som verge, noe som er en lang og vanskelig prosess.
Verden er i en pandemi. Reglene for samtykke til vaksinen bør endres slik at det er de med omsorgsretten til barnet, som kan signere på samtykkeskjema, for å sikre at alle barn som ønsker det i videregående skole faktisk blir vaksinert. Nå risikerer vi at flere barn ikke får vaksinen samtidig som smittetrykket øker i de videregående skolene.