Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:326 (2021-2022)
Innlevert: 10.11.2021
Sendt: 11.11.2021
Besvart: 18.11.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden ta initiativ til en revisjon av mandatet til utvalget som skal utrede og komme med forslag knyttet til fremtidens apotek, og gjøre en ny vurdering av utvalgets sammensetning – slik at relevante fag- og yrkesgrupper i apotekene blir representert i utvalget?

Begrunnelse

Tidligere Helse- og omsorgsminister Bens Høie satte i september ned et offentlig utvalg som skal utrede og komme med forslag knyttet til fremtidens apotek, hvordan disse skal innrettes – og hvilke tjenester som skal tilbys.
Det jobber om lag 3 000 apotekteknikere i norske apotek. Apotekteknikerne er autorisert helsepersonell, og en viktig yrkesgruppe i apotekene. Når rammene for fremtidens apotek skal legges, er det vanskelig å se for seg fremtidens apotek i Norge – uten apotekteknikerne. Likevel er de, etter det spørsmålsstiller kjenner til, den eneste yrkesgruppen i apotekene som ikke har fått plass i det offentlige utvalget som skal levere sin innstilling januar 2023.
Det er merkverdig at en så viktig yrkesgruppe i apotekene ikke er med i utvalget, og jeg håper den nye Helse- og omsorgsministeren vil revurdere beslutningen til hennes forgjenger.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: 3. september 2021 ble det oppnevnt et utvalg som skal utrede fremtidens apotek. I forbindelse med det ble utvalgets mandat og sammensetning fastsatt. Utvalget består av 14 medlemmer med relevant erfaring og kompetanse innenfor økonomi, juss, farmasi, medisin og helse, samt e-helse og samhandling. Utvalget har brukerrepresentanter, representanter fra interesseorganisasjoner, helsetjenesten, industri og statlig forvaltning. Utvalget ledes av Tore Bråthen, som er dr. juris og professor ved Universitetet i Tromsø og Handelshøyskolen BI.
Utvalget skal utrede hvordan fremtidens apotek skal innrettes, samtidig som de legemiddelpolitiske målsettingene om likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler, god kvalitet ved behandling og lavest mulig pris ivaretas. Det fremgår av mandatet at utvalget skal vurdere regelverk som knytter seg til apotekvirksomhet.
Bakgrunnen for utvalget er at vi trenger en gjennomgang av dagens apotekregulering for å kunne tilpasse regelverket fra 2001 bedre til nye apotekformer og andre løsninger. Dagens teknologi gir nye muligheter for distribusjon, samhandling og informasjonsutveksling. Enkelte krav i dagens regelverk, som krav om fysisk apotek, oppgis å være en barriere for etableringen av nettapotek. Enkelte aktører har også gitt uttrykk for at nåværende vertikale integrasjon mellom grossist og apotek er en barriere for frittstående nettapoteks ramme- og konkurransevilkår. Utvalget skal derfor særlig se på markeds- og konkurransesituasjon, apotekenes rammevilkår og roller, samt samhandling med annet helsepersonell.
Jeg har vurdert apotekutvalgets mandat og sammensetning og ønsker at utvalget fortsetter med nåværende mandat. Jeg vurderer videre at utvalget har gode forutsetninger for å vurdere og svare ut mandatets problemstillinger innen utgangen av 2022 med nåværende sammensetning. Innspillene fra Farmasiforbundet om bl.a. kartlegging av kompetanse og vurdering av apotekenes rammevilkår, oversendt 16. juni 2021 i forbindelse med innspillsrunden før nedsettelse av utvalget, er ivaretatt i nåværende mandat. Apotekutvalget har videre forsikret meg at alle innspill som sendes til utvalgets e-postadresse nouapotek@hod.dep.no vil vurderes i det videre arbeidet.