Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til statsministeren

Dokument nr. 15:859 (2021-2022)
Innlevert: 11.01.2022
Sendt: 11.01.2022
Besvart: 12.01.2022 av statsminister Jonas Gahr Støre

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Statsministeren har både opplyst at han har snakket med Jens Stoltenberg om stillingen som sentralbanksjef, og at han ikke har snakket med Stoltenberg om dette.
Hvilken uttalelse fra statsministeren er feil?

Begrunnelse

I en artikkel hos TV 2 den 10. januar viser det seg at Jens Stoltenberg, som er søker til stillingen som sentralbanksjef, både hadde gjentatt kontakt med avtroppende sentralbanksjef, men også snakket med statsministeren om stillingen. Dette bekrefter Støre selv i en kommentar til TV 2:
“Stoltenberg informerte meg 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som ny sentralbanksjef. Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet“, uttalte Støre til TV 2.
Men den 16. desember uttalte statsministeren at han ikke hadde snakket med Jens Stoltenberg om dette.
“Nei. Da dette dukket opp i mediene, at han kunne være aktuell, som en spekulasjon, så tok jeg kontakt umiddelbart med regjeringsråden og sa at hvis det skulle skje, som jo ikke jeg hadde fått bekreftet, så vil jeg som statsminister ikke kunne delta i behandlingen av det“, sa statsministeren til NTB i desember.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Jens Stoltenberg og jeg har vært nære venner gjennom mange år. Da jeg ble statsminister, meldte jeg derfor raskt fra til regjeringsråden om at jeg ville være inhabil dersom Stoltenberg skulle være aktuell for stillingen som sentralbanksjef, slik flere medier meldte om.
Den 24. oktober i fjor var Stoltenberg hjemme i Oslo, og vi gikk en tur sammen i skogen. Underveis på turen nevnte Stoltenberg at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef. Jeg sa da at dette var et tema vi ikke kunne snakke om fordi jeg er statsminister og i lys av vårt vennskap ville være inhabil dersom det ble aktuelt. Vi skiftet da tema, og stillingen som sentralbanksjef har ikke blitt berørt i vår kontakt siden.
Fordi jeg nettopp aktivt unngikk å snakke med Stoltenberg om hans mulige kandidatur, svarte jeg nei da NTB spurte om jeg hadde hatt en samtale med Stoltenberg om stillingen. Da TV2 i januar spurte om jeg på noe tidspunkt hadde snakket eller kommunisert med Jens Stoltenberg om stillingen, var det likevel naturlig å opplyse om kommunikasjonen 24. oktober, selv om jeg altså umiddelbart hadde gjort det klart at dette var et tema Stoltenberg og jeg ikke kunne snakke om.
I løpet av vårt vennskap har både Jens Stoltenberg og jeg hatt stillinger som har satt grenser for hva vi kan ha samtaler om. Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef er et slikt tema, og det har vi forholdt oss til, både den 24. oktober, før 24. oktober og etter 24. oktober.