Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:925 (2021-2022)
Innlevert: 12.01.2022
Sendt: 17.01.2022
Besvart: 24.01.2022 av olje- og energiminister Marte Mjøs Persen

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Vil statsråden bidra til å få etablert fossilfri energiforsyning på Isfjord Radio som ledd i utviklingen av et fossilfritt Arktis på sikt?

Begrunnelse

Isfjord Radio på Svalbard har i lengre tid jobbet med å redusere CO2-utslipp fra virksomheten, og det er igangsatt flere prosjekt som har bidratt til å få dette på plass. Hovedenergikilden har frem til nå vært diesel, der energien har blitt produsert av dieselaggregat. Driftsoperatøren ser nå både på alternativ energiproduksjon og alternativ energilagring for å få ned forbruk av diesel. Det ligger svært godt til rette for bruk av solenergi, all den tid anlegget i hovedsak har et publikumstilbud i sommerhalvåret.
En overgang til fossilfrie energikilder med sol, knyttet opp mot termisk lagring i vann og batteribanker, gir svært mange fordeler: Det gir redusert CO2 utslipp, det gir bortfall av støy fra dieselaggregatene, det eliminerer transport og håndtering av diesel som i seg selv utgjør en miljørisiko, det bidrar til grønne arbeidsplasser, og blir et utstillingsvindu for Norge for avsidesliggende samfunn som kan produsere sin energi på fornybare kraftkilder. Vi må likevel påregne at en slik omlegging vil kreve tiltak av en annen karakter enn det påtrykket på natur og omgivelser som vi finner i dag. Her nevnes oppsett av solcellepanel, enten på bygninger eller som sideliggende konstruksjoner. Dette må likevel veies opp mot de fordeler et slikt tiltak vil gi i form av redusert CO2 utslipp, støy, håndtering av farlige kjemikalier, og Norge som et foregangsland for det grønne skiftet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Rammene for etableringen ny energiforsyning i Longyearbyen er gitt i Prop. 1 S (2021-2022) Svalbardbudsjettet. Her fremgår det blant annet at det er Longyearbyen lokalstyre som har ansvaret for å etablere en ny energiforsyning med mål om at fornybar energi skal utgjøre hovedforsyningen. En ny, sikker og mest mulig fornybar energiforsyning i Longyearbyen vil trolig kunne ha overføringsverdi til andre isolerte kraftsystemer i Arktis, slik også prosjektet på Isfjord Radio kan ha. Jeg er positiv til at det arbeides med lokale fornybarprosjekter på Svalbard så lenge det er i tråd med svalbardpolitiske hensyn, svalbardmiljøloven og regelverket på Svalbard for øvrig.
Energiloven gjelder ikke på Svalbard, men Olje- og energidepartementet har gjennom flere år bidratt med utredninger av ny energiforsyning for Longyearbyen. Dette arbeidet har skjedd i dialog med Longyearbyen lokalstyre, samt Store Norske, som eier Isfjord Radio.
Statens primære virkemiddel for å støtte enkeltstående energiprosjekter er Enova. Jeg registrerer at Store Norske har fått støtte til sitt prosjekt på Isfjord Radio, blant annet med begrunnelse i at prosjektet kan ha overføringsverdi til andre isolerte kraftsystemer i Arktis.
Mitt departement har for øvrig vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet som opplyser følgende:
Store Norske kjøpte Isfjord Radio av Telenor Svalbard i 2006, og forvalter i dag stasjonen. Staten gjennom NFD er eier av Store Norske. Rollefordelingen mellom staten som eier og selskapets ledelse følger av selskapslovgivningen og er beskrevet i eierskapsmeldingen, jf. Meld. St. 8 (2019-2020). Forvaltningen av selskapet er styrets ansvar. Ansvaret for forretningsmessige beslutninger og problemstillinger knyttet til driften av Isfjord Radio hører under styret og ledelsen i selskapet.
Store Norske har de siste par årene forberedt seg på en omstilling bort fra kull, og arbeider blant annet med energiomstilling. I forbindelse med overgangen fra kullkraftverk til dieselkraftverk i Longyearbyen, vil Store Norske legge ned kullproduksjonen på Svalbard.
Ifølge Store Norske startet selskapet i 2018 å utrede hvordan fornybar energiteknologi kan redusere kostnadene og klimautslippene knyttet til energiforsyningen ved Isfjord Radio.
Selskapet gir uttrykk for at en løsning kan være å kombinere ulike teknologier for energiproduksjon og energilagring. På sikt har selskapet uttalt at de har et mål om å erstatte dieselaggregatene som grunnlast med en nullutslippsløsning for et 100 pst. fornybart energisystem på Isfjord Radio.