Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2029 (2021-2022)
Innlevert: 11.05.2022
Sendt: 11.05.2022
Besvart: 16.05.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Hva synes statsråden om at flyktninger som bor på akuttmottak, med mat inkludert, kan motta så lite som 447 kroner måneden til å dekke andre nødvendige utgifter?

Begrunnelse

Dagbladet kunne 10. mai fortelle om en nyankommet ukrainsk kvinne som har sett seg nødt til å ta på seg kredittkortgjeld på nærmere 16.000 kroner. Pengene sier kvinnen har gått til nødvendige utgifter som briller, hygieneartikler, allergimedisin og ekstra mat til barna hennes, da de trenger laktosefri kost.
I følge satsene til UDI skal en voksen beboer på transittmottak med mat får et grunnbeløp på 447 kr i måneden. Dette tilsvarer en sum på 15 kroner om dagen. I tillegg til dette får enslige forsørgere 264 kr i måneden, pluss 402 kr per barn under 18 år. Kvinnen Dagbladet har intervjuet er en enslig forsørger med et barn under 18 år, og skal derfor ha 1113 kroner i måneden. Dette tilsvarer 37 kroner dagen.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av å sikre alle som søker beskyttelse i Norge et forsvarlig innkvarteringstilbud. Akuttinnkvarteringen som UDI tilbyr er ment å være et kortvarig og midlertidig botilbud, som er forsvarlig og sikrer beboernes trygghet, sikkerhet og grunnleggende behov.
Ytelser til livsopphold for beboere i asylmottak skal sikre midler til mottaksbeboere som ikke på annen måte er i stand til å dekke sine økonomiske behov. Utover dette kan det gis ekstraordinære tilleggsytelser dersom det er nødvendig for beboerens liv og helse, eller for å dekke andre behov. Ytelsesnivået er likevel nøkternt.
UDI stiller en rekke krav til drift av asylmottak. Alle beboere skal blant annet ha tilgang til hygieneartikler ved behov. Det stilles også krav om at det skal serveres kulturelt tilpasset, næringsrik, variert og tilstrekkelig mat som er i tråd med anbefalinger fra Nasjonalt råd for ernæring.