Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2380 (2021-2022)
Innlevert: 17.06.2022
Sendt: 20.06.2022
Besvart: 27.06.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Familier med barn som har ulike funksjonsnedsettelser boende på mottakssenteret i Råde opplever at de ikke ivaretas på en forsvarlig måte. Barna har ekstra behov som ikke sikres i tilstrekkelig grad.
Hvordan kartlegges og sikres disse barna nødvendig tilbud som helsehjelp, avlastning, økonomisk støtte og skolegang i dag?

Begrunnelse

Tilbakemeldinger fra de som jobber med flykninger at flere familier har det vanskelig når de har barn ned ulike funksjonsnedsettelser, det kan være fysiske eller psykiske behov som krever ekstra omsorg og tilrettelegging. Det meldes at dette er familier med oppholdstillatelse, men som ikke blir bosatt. I påvente så må være viktig å kartlegge, og stille opp med det familiene og barnet er i behov av.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Alle beboere i asylmottak skal få et tilpasset og forsvarlig innkvarteringstilbud, herunder tilgang til helsetjenester. Justis- og beredskapsdepartementet har delegert det operative ansvaret for innkvartering av asylsøkere til Utlendingsdirektoratet (UDI). I departementets instruks (GI-13/2017) til UDI om innholdet i innkvarteringstilbudet heter det under pkt. 4 at UDI skal ta hensyn til utsatte gruppers særlige behov for et tilpasset innkvarteringstilbud og gi nødvendig bistand slik at de får tilgang til den hjelp de har krav på fra kommunene og statlige etater.
Det er kommunen hvor mottaket ligger som har ansvaret for at barn får de samme helsetjenestene som andre barn. I UDIs kravspesifikasjon Generelle krav til asylmottak kreves det at asylmottaket skal bidra til å identifisere personer som har behov for spesiell tilrettelegging under mottaksoppholdet og at mottaket skal legge til rette for et strukturert samarbeid med blant annet helsetjeneste og skole.
Fordi det kom svært mange fordrevne fra Ukraina i løpet av kort tid var det periodevis utfordrende for UDI å få identifisert og tilrettelagt godt nok for alle med spesielle behov på Nasjonalt ankomstsenteret. Oppholdstiden ved senteret har også vært svært kort i løpet av denne krevende ankomstsituasjonen, ofte kun 1 – 2 dager, som gir liten tid til oppfølging. UDI har jobbet opp mot driftsoperatører av akuttinnkvarteringsstedene, for å sikre tidlig identifisering av personer med spesielle behov etter flytting fra Nasjonalt ankomstsenter.
UDI har de siste månedene jobbet systematisk for å sikre at beboere med spesielle behov blir tidlig identifisert, at de får tilrettelagt botilbudet i mottak, tilgang til helsetjenester og annen nødvendig bistand fra relevante sektormyndigheter.
Med dagens ankomstnivå er det ikke lenger personer som venter på registrering, og oppholdstiden på ankomstsentret har blitt lengre og er nå på ca. to uker. Situasjonen i dag gir mottaksansatte på ankomstsentret bedre muligheter til å både identifisere og følge opp personer med spesielle behov, herunder familier med barn med funksjonsnedsettelser, i tett samarbeid med helsetjenesten.
Hva angår økonomiske ytelser har beboere på ankomstsentret full kost og losji og får ikke utbetalt økonomiske ytelser så lenge de bor på ankomstsentret. Beboere får utdelt klespakker og hygienepakker og driftsoperatør stiller med utstyr til barn som barnevogner, stellebord ol.
På grunn av den korte oppholdstiden på det nasjonale ankomstsenteret tilbys det ikke skolegang til barn i skolealder.