Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2804 (2021-2022)
Innlevert: 02.09.2022
Sendt: 05.09.2022
Besvart: 09.09.2022 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil utenriksministeren fordømme Israels angrep og nedstenging av kontorene til sju palestinske menneskerettsorganisasjoner, og kreve at Israel umiddelbart trekker tilbake beslutningen om terrorstemplingen?

Begrunnelse

I august angrep og stengte israelske militærstyrker ned kontorene til palestinske menneskerettighetsorganisasjoner i Ramallah, konfiskerte materiale og erklærte dem for å være ulovlige. Organisasjonene har fått en militærordre om å legge ned og avslutte arbeidet som begrunnes med at rettighetsorganisasjonene utgjør en risiko for regionenes sikkerhet. De ansatte risikerer opptil 25 år i fengsel.
Nylig sa utenriksminister at Norge vil fortsette å støtte sivilsamfunnsorganisasjonene fordi materialet UD har mottatt fra Israel ikke er tilstrekkelig til å begrunne terrorlistingen.
Statsråden har flere ganger uttalt i Stortinget at hun vil be Israel gjøre om beslutning om terrorstempling. Hun har også uttrykt bekymring over at handlingsrommet for det palestinske sivilsamfunnet blir stadig mer begrenset.
Kort tid etter at ni europeiske land og Norge avviste terroranklagene, sendte det israelske forsvarsdepartementet et brev til de seks terrorsiktede organisasjonenes advokater, hvor det blir antydet at deres forsvar av organisasjonene kan bli sett på som et brudd på landets antiterrorlov.
Organisasjonene som nå har fått stengt ned kontorene sine, forsvarer rettighetene til fengslede barn, rettighetene til palestinere som blir fordrevet, og dokumenterer krigsforbrytelser overfor internasjonale domstoler. Flere har rådgivende status overfor FNs organer og har mottatt internasjonale priser for sitt menneskerettsarbeid. Angrepet på de palestinske organisasjonene blir sett på som en betydelig opptrapping av angrepene på dem som kritiserer Israels okkupasjons- og undertrykkelsespolitikk, og føyer seg inn i rekken av israelske myndigheters langvarige svertekampanje og angrep på det palestinske sivilsamfunnet.
Utenriksministeren bør nå kreve at Israel umiddelbart fjerner terrorstemplingen av seks palestinske menneskerettighetsorganisasjoner. Angrepet er et grovt brudd på den beskyttelse som ligger i FN sine resolusjoner om beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere. Norge må støtte opp under en uavhengig gransking av Israels forbrytelser og ta avstand fra okkupasjonsmaktens urettmessige behandling av palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Jeg er opprørt over at israelske sikkerhetsstyrker gjennomførte razziaer mot kontorene til palestinske menneskerettighets- og sivilsamfunnsorganisasjoner i Ramallah. Dette inkluderer Al Haq, som Norge har støttet i mange år. Disse organisasjonene gjør et viktig arbeid på bakken for å forsvare palestinernes menneskerettigheter overfor israelske og palestinske myndigheter.
Jeg er også dypt bekymret over påfølgende rapporter om at organisasjonenes ansatte og deres familier ble utsatt for trusler. Dette er uakseptabelt. Arbeidet for å fremme og verne om menneskerettigheter må kunne utføres fritt og trygt, uten hindringer og trusler.
Sammen med 16 andre europeiske land og EU, uttrykte Norge den 22. august vår dype bekymring om razziaene til israelske myndigheter.
Norge og flere andre land tok også saken opp i det månedlige møtet om den israelsk-palestinske konflikten i Sikkerhetsrådet 25. august. Dette viser at mange land er opptatt av saken og deler vår bekymring for vilkårene for det palestinske sivilsamfunnet.
Anklagene mot de palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene er alvorlige. Norge har vært tydelig på at beslutningen om å terrorliste de palestinske organisasjonene måtte underbygges med tilstrekkelig dokumentasjon. Det materialet vi har mottatt fra Israel er etter vårt syn ikke tilstrekkelig til å begrunne terrorlistingen av de seks organisasjonene. Dette har vi formidlet til israelske myndigheter. Dette synet deles av en rekke andre land, herunder USA, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland, Spania og Sverige. Skulle vi få ny informasjon fra Israel, vil vi gjøre en ny vurdering på det grunnlaget.
Norge har i flere år investert store ressurser i å bygge opp et palestinsk sivilsamfunn. Dette vil vi fortsette med. Et levende sivilsamfunn er viktig for å ivareta og fremme demokratisk utvikling i Palestina og for å støtte opp om en to-statsløsning.