Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2913 (2021-2022)
Innlevert: 15.09.2022
Sendt: 16.09.2022
Besvart: 25.09.2022 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Når vil materiellet og årsverkene bli tilført Marinejegerkommandoen slik at etableringen av den nye maritime innsatsskvadron (SOTG) i Marinejegerkommandoen, med utgangspunkt i Ramsund orlogsstasjon, kan starte og når vil dette være ferdigstilt?

Begrunnelse

Stortinget styrket i den siste langtidsplanen landets maritime spesialstyrkekapasitet med vedtaket om at det skulle etableres en ny maritim innsatsskvadron (SOTG) i Marinejegerkommandoen. Dette både med utgangspunkt i nasjonale behov og NATO-behov. Regjeringen har fulgt dette opp ved å inngå en avtale med den amerikanske regjeringen i Washington den 16. november 2021 om et veikart om videreutvikling av samarbeid mellom de to lands spesialstyrker. Viktigheten og dybden av dette strategiske samarbeidet er sist omtalt i Forsvarets Forum den 2. september 2022. I inneværende års forsvarsbudsjett var det satt av minimale direkte midler til å få etablert denne nye maritime innsatsskvadron (SOTG) i Marinejegerkommandoen, men det forutsettes at det har blitt gjort planarbeid og andre forberedelser for å etablere den nye kapasiteten. Med den stadig økende viktigheten av Arktis, senest nylig framhevet av NATOs generalsekretær, er det viktig å forsikre seg om at Stortingets vedtak om etableringen skjer så raskt som mulig.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen legger til grunn at det skal etableres en ny maritim Special Operations Task Group (SOTG), i tråd med NATOs kapabilitetsmål til Norge. I Meld. St. 10 (2021–2022) redegjorde regjeringen for at strukturutvikling for spesialstyrkene går etter planen. Nye investeringer og flere pågående prosjekter skal bidra til at spesialstyrkene forblir en relevant strategisk ressurs. Arbeidet med å utvikle Ramsund orlogsstasjon, for å i større grad ivareta alliert øving og trening har startet, og vil øke samhandlingen med relevante allierte samarbeidspartnere. Spesialstyrkene skal øke tilgjengeligheten gjennom tidsriktig tilførsel av kompetanse synkronisert med innfasing av nytt materiell og utvikling av dagens EBA-struktur (eiendom, bygg og anlegg).
Forsvaret opplyser at anskaffelsen av nødvendig materiell, samt personlig bekledning og utrustning går i henhold til plan. Det er planlagt ny EBA for den maritime SOTGen. Arbeidet med dette er pågående og er en del av en helhetlig videreutvikling av Ramsund orlogsstasjon. Tilføring av årsverk til den maritime SOTGen følger forsvarssjefens plan for opptrapping i Forsvarets spesialstyrker. Opprettelse av maritim SOTG har startet, og det planlegges for at avdelingen er etablert i løpet av 2026.
Regjeringen har startet oppbyggingen og legger opp til å tildele midler til Forsvaret for å følge opp etableringen av SOTG som forutsatt i vedtatt langtidsplan for forsvarssektoren. Gjennom den ordinære styringsdialogen mellom Forsvarsdepartementet og Forsvaret, vil departementet følge opp at etableringen av ny maritim SOTG gjennomføres som forutsatt av Stortinget.