Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:366 (2022-2023)
Innlevert: 09.11.2022
Sendt: 10.11.2022
Besvart: 17.11.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Vil statsråden ta initiativ til å gjøre Kulturrådet mindre byråkratisk, både hva gjelder organisering og språk?

Begrunnelse

Ved årsskiftet 2021/2022 ble den nye språkloven gjeldende. Med språkloven fikk offentlige organer en plikt til å bruke klart og korrekt språk, for språkloven inneholder en egen klarspråksparagraf. Den lyder:

«§ 9 Klart språk Offentlege organ skal kommunisere på eit språk som er klart, korrekt og tilpassa målgruppa».

I følge nettstedet Subjekt fikk Kulturrådet kjeft på sin egen årskonferanse – for språket sitt.
– Kulturrådet antar at alle vet hva Kulturrådet er. Det gjør det vanskelig å komme inn, sa Iris Furu. Furu er forfatter og sakprosaredaktør i Aschehoug. Hun har sett nærmere på Kulturrådets språkbruk og kommunikasjon. Hun sier videre at det er 24 dokumenter pluss statsbudsjettet som bestemmer over Kulturrådet og at dette gjør språkføringen tungvint. Hun viser til Kulturrådets side for «ofte stilte spørsmål» og sier at dette jo ikke spørsmål noen lurer på.
Furu mener det folk ønsker av Kulturrådet og hva de selv kommuniserer, er to helt adskilte ting. Man må møtes mer på samme nivå, oppfordrer hun. Det er en jobb hun mener rådet, ikke søkerne, må ta. Hun mener Kulturrådet må være tydelige både i skriftlig og muntlig kommunikasjon.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Språkloven trådte i kraft 1. januar 2022 og gjelder selvsagt også Norsk kulturråd. Derfor er jeg veldig glad for at rådet valgte å løfte nettopp språk som tema for sin årskonferanse «Språk er makt» i Larvik nylig. Formålet med konferansen var nettopp å få konkrete innspill fra ulike målgrupper på hvordan Kulturrådets språk kan bli enda bedre.
På konferansen fikk jeg selv oppleve hvilken barriere man kan møte uten et felles språk – ved det flotte grepet Kulturrådet hadde gjort ved at konferansier Ipek Mehlum ledet oss gjennom dagen på tegnspråk.
Kulturrådet forvalter offentlige midler. De skal selvsagt bruke et språk som kan sikre likebehandling av alle søkere, gir utfyllende informasjon om regelverk og rettigheter og sørger for at søkere får den informasjonen de trenger for å kunne søke Kulturrådets tilskuddsordninger.
Jeg vet at arbeidet med et enkelt, klart og tilgjengelig språk allerede står høyt på Kulturrådets agenda. Blant annet tester de ut enklere søknadsskjemaer og nye måter å levere søknader på.
Vi har også selv tatt grep for tydeliggjøring. Norsk kulturråd er i dag navnet både på direktoratet og på rådet som forvalter Norsk kulturfond. Fra 1. januar 2023 skal den statlige virksomheten skifte navn til Kulturdirektoratet. Rådet som forvalter Norsk kulturfond vil beholde navnet Kulturrådet. Med endringen tydeliggjør vi hvilke beslutninger som tas på vegne av regjeringen, og hvilke beslutninger som tas på armlengdes avstand.
Jeg vil også nevne regjeringens arbeid for forenkling i tilskuddsordningene til frivillig sektor.
Vi ønsker å legge til rette for at frivillige kan bruke mer tid på aktivitet og mindre tid på administrasjon. Gjennom den digitale løsningen tilskudd.no skal det bli enklere for frivillige organisasjoner å finne statlige tilskudd de kan søke på. Tilskudd.no lanseres i desember i Frivillighetens år 2022.
Regjeringen legger til grunn at offentlige organer følger språkloven. Regjeringen vil derfor aktivt jobbe videre med at alle etatene, herunder Norsk kulturråd, kommuniserer klart, korrekt og brukertilpasset.