Tage Pettersen (H): Vil statsråden ta initiativ til å gjøre Kulturrådet mindre byråkratisk, både hva gjelder organisering og språk?
Begrunnelse
Ved årsskiftet 2021/2022 ble den nye språkloven gjeldende. Med språkloven fikk offentlige organer en plikt til å bruke klart og korrekt språk, for språkloven inneholder en egen klarspråksparagraf. Den lyder:
«§ 9 Klart språk Offentlege organ skal kommunisere på eit språk som er klart, korrekt og tilpassa målgruppa».
I følge nettstedet Subjekt fikk Kulturrådet kjeft på sin egen årskonferanse – for språket sitt.
– Kulturrådet antar at alle vet hva Kulturrådet er. Det gjør det vanskelig å komme inn, sa Iris Furu. Furu er forfatter og sakprosaredaktør i Aschehoug. Hun har sett nærmere på Kulturrådets språkbruk og kommunikasjon. Hun sier videre at det er 24 dokumenter pluss statsbudsjettet som bestemmer over Kulturrådet og at dette gjør språkføringen tungvint. Hun viser til Kulturrådets side for «ofte stilte spørsmål» og sier at dette jo ikke spørsmål noen lurer på.
Furu mener det folk ønsker av Kulturrådet og hva de selv kommuniserer, er to helt adskilte ting. Man må møtes mer på samme nivå, oppfordrer hun. Det er en jobb hun mener rådet, ikke søkerne, må ta. Hun mener Kulturrådet må være tydelige både i skriftlig og muntlig kommunikasjon.