Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:559 (2022-2023)
Innlevert: 29.11.2022
Sendt: 30.11.2022
Besvart: 05.12.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvordan vil statsråden sørge for at asylmottakskapsiteten er tilstrekkelig tilpasset den forventet økende flyktningstrømmen fra Ukraina i 2023?

Begrunnelse

UDIs planleggingsantall for ankomst av flyktninger fra Ukraina i 2023 er 40 000. Det forventes dermed en økning i antall flyktninger sammenlignet med 2022, som allerede var på et svært høyt nivå. Det er en pågående flyktningkrise som krever en tydelig kriseforståelse fra myndighetenes side. Kapasiteten i kommunene vil bli mer presset i året som kommer, som også kan føre til en forsinket bosettingsprosess. Dette presses ytterligere av regjeringens foreslåtte kutt i utleieboliger.
Det er flere eksempler på at asylmottakskapsiteten nå bygges ned. Det gir grunn til bekymring når ankomstene forventes å øke, og når det kan være grunn til å forberede seg på at flere må bo lengre i mottak. Hyppig opp og nedbygging av kapasitet er krevende for utlendingsmyndighetene og kommunene å håndtere. Det kan skape mer uforutsigbarhet enn nødvendig i en uforutsigbar situasjon.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Justis- og beredskapsdepartementet har delegert det operative ansvaret for innkvartering av asylsøkere til Utlendingsdirektoratet (UDI). Som en del av dette skal UDI til enhver tid ha beredskap for å kunne håndtere raske endringer i antall asylsøkere til Norge, og ha beredskapsplaner for å håndtere ekstraordinært høye ankomsttall.
Erfaringene fra våren 2022 viste at UDI kan oppskalere mottakskapasiteten svært raskt når det oppstår akutte behov, og det vil de kunne gjøre igjen. Siden mai har det vært god kapasitet i mottak, og UDI har av den grunn justert ned antall plasser i akuttinnkvarteringene. Som følge av oppdaterte scenarioer og prognoser for ankomster av fordrevne fra Ukraina i 2023 har UDI samtidig inngått enkelte nye avtaler om drift av ordinære mottak, for å dekke innkvarteringsbehovet på lengre sikt. UDI vurderer løpende behov for opp- eller nedskalering av mottakskapasiteten basert bl.a. på de til enhver tid gjeldende prognosene, faktiske ankomster og bosettingstakten.
Departementet følger situasjonen nøye, og har løpende dialog med UDI om eventuelle ytterligere beredskapstiltak for å håndtere innkvartering ved en rask økning i ankomster av fordrevne fra Ukraina.