Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:705 (2022-2023)
Innlevert: 12.12.2022
Sendt: 13.12.2022
Besvart: 21.12.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hva er det som tar så lang tid med utarbeidelse av styringsmekanisme for begrensning i krafteksport, og når blir den lagt fram?

Begrunnelse

Tidlig i august gikk regjeringen ut og sa at man ville innføre en ny styringsmekanisme i kraftsystemet.
Til Montel 4. august sa statsråden at:

"Vi vil derfor se på tiltak som begrenser eksporten i situasjoner hvor magasinfyllingen blir veldig lav eller kritisk lav. Da er det nasjonalt innenlandsk forbruk som skal sikres i kraftsystemet vårt".

I starten så det ut til at statsråden så ut til å reagere raskt og ha dårlig tid, og sendte et brev til NVE 10. august med frist 6 dager senere om å vurdere handlingsrommet for eventuelle ekstraordinære tiltak som kan tenkes satt i verk for å begrense kraftoverføringen til utlandet eller andre restriksjoner på overføring av elektrisk kraft. Siden har det tatt lengre tid. Det kom ikke mange nye detaljer i redegjørelsen til Stortinget 19. september eller i statsbudsjettet. Statsbudsjettet sier blant annet:

"Regjeringen har derfor varslet at det arbeides med å utforme en styringsmekanisme som skal sikre at mer vann spares i magasinene ved lave magasinnivåer og at eksporten i slike tilfeller begrenses. Arbeidet med styringsmekanismen pågår, og det tas sikte på å ferdigstille dette høsten 2022. Stortinget vil bli orientert på egnet måte."

Til NRK 8. desember gjentar statsråden at man håper å være ferdig før jul.
Det er tydelig at det fortsatt er viktig å være på vakt. NVE-sjefen sier i en pressemelding 12. desember at:

"- Det er fortsatt en utforende energi- og sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Også neste vinter kan bli krevende. Det bør kraftprodusentene ta hensyn til gjennom denne vinteren. Vi bør ikke gå ut av denne vinteren med for lav fyllingsgrad".

I NRKs program Debatten 6. september ble statsråden spurt om når mekanismen skal slå inn. Da viste statsråden til et bilde av et av magasinene som var tappet ned i år, og sa at en slik situasjon som bilde viste skal man ikke havne i igjen. Det tyder på at det vil ha betydning at ordningen kommer på plass snart, ettersom vi nå ser høye eksporttall men ikke har noen sikkerhetsmekanisme på plass. Jeg forventer at statsråden leverer på det som er sagt.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Etter et år med svært lav magasinfylling i sørlige deler av landet, har utsiktene til kraftsituasjonen denne vinteren bedret seg betydelig de siste månedene. Mer nedbør enn normalt, produsentenes sparing av vann i magasinene og mer import har gitt en sterk økning i magasinfyllingen i løpet av høsten. Samtidig er kraftforbruket redusert sammenliknet med i fjor. Per 1. november anslo NVE at forbrukerne hadde spart 6,1 TWh i løpet av 2022, også når en korrigerer for temperaturer. Strømsparingen har vært størst i Sør-Norge.
På bakgrunn av denne utviklingen endret nylig Statnett karakteriseringen av kraftsituasjonen i Sør-Norge fra gult til grønt nivå. Samtidig viser NVEs prognoser for kraftsituasjonen fram mot vårsmeltingen at sannsynligheten for rasjonering er redusert, og denne anses nå som svært lav, selv om det skulle oppstå betydelige driftsutfordringer.
Jeg er glad for at rapporteringsordningen som vi innførte i sommer har hatt god effekt. Nå er vi inne i tappesesongen, med lite tilsig, kaldere vær og høyere strømforbruk i Norge og landene rundt oss. Det er derfor normalt at det i denne perioden skal produseres fra kraftverk som har lagringskapasitet. Jeg har mener likevel det er viktig at produsentene er seg sitt ansvar bevisst i disponeringen av magasinene framover.
Gitt de endrede perspektivene for kraftsituasjonen denne vinteren mener jeg det er riktig å bruke noe mer tid på å vurdere ulike alternativ. Arbeidet med styringsmekanismen reiser kompliserte spørsmål og jeg er opptatt av at de valg som tas ikke skal ha utilsiktede virkninger. Jeg er fortsatt opptatt av å trekke nødvendige konklusjoner raskt, og Stortinget vil fortsatt bli orientert på egnet måte.