Gisle Meininger Saudland (FrP): Hvor lenge vil statsråden se på at funksjoner og oppgaver på Flekkefjord sykehus plukkes fra hverandre før hun reagerer?
Begrunnelse
Situasjonen for norske sykehus er kritisk. Sykehusøkonomien er presset og det er store rekrutteringsutfordringer. Statsråden uttalte selv i januar at sykehusene må prioritere hardt i året som kommer, og det kan virke som Sørlandet sykehus har tatt statsråden på ordet og foreslår nå å legge ned kjøkkenet på Flekkefjord sykehus (og Arendal) og sentralisere det til Kristiansand. Sykehusledelsen ønsker å gå fra dagens «kok-server» løsning hvor mat lages lokalt til en «kok-kjøl» modell hvor maten kjøles ned, blir pasteurisert, får seks til syv ukers holdbarhet og dermed kan serveres mange uker etter produksjon (!)
For folk flest oppfattes dette som å gå til en fjordlandløsning.
Uforståelig nok så er grunnen til forslaget om å legge ned kjøkkenet i Flekkefjord at kjøkkenfasilitetene ved Sørlandet sykehus Kristiansand er utdatert. Med andre ord så må man legge ned kjøkkendrift i Flekkefjord for å kunne investere i nytt kjøkken på sykehuset i Kristiansand. Undertegnede ønsker gode kjøkkenfasiliteter på alle tre sykehus i Agder men det kan ikke være slik at behovet til ett sykehus til stadighet må gå utover et annet.
Flekkefjord sykehus er allerede under press med blant annet rekrutteringsutfordringer (som jeg har utfordret statsråden på tidligere) og ikke minst tendensiøse oppslag hvor kvaliteten urettmessig blir trukket i tvil. For Flekkefjord sykehus og ikke minst for lokalbefolkningen som bruker Flekkefjord sykehus så framstår det som dypt urettferdig.
Undertegnede har tatt opp behovet for å beholde Flekkefjord sykehus med fullverdige funksjoner flere ganger men ser at både små og store oppgaver blir forsøkt plukket bort eller til stadighet debatteres. Jeg vil utfordre statsråden på å være tydelig i sin styringsdialog med helse sør-øst og Sørlandet sykehus at Flekkefjord sykehus skal bestå som et fullverdig lokalsykehus.