Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2282 (2022-2023)
Innlevert: 16.05.2023
Sendt: 19.05.2023
Besvart: 24.05.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Etter kommune- og fylkesvalget i 2019 så erklærte titalls kommuner og fylkeskommuner at det var klimakrise, og at kommuner og fylker skulle gjøre sin del for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. De fleste av disse styrt av Ap- og Sp-ordførere.
Kan statsråden gi en oversikt over hvor store klimautslipp kommunene- og fylkeskommunene som erklærte klimakrise har kuttet sammenlignet med andre kommuner, samt hvor store poster disse forskjellige kommuner- og fylkeskommuner har allokert på budsjettene til klimatiltak?

Begrunnelse

Gjennomgang gjort av NRK 6 måneder etter vedtakene ble fattet, viste at det ikke var innført noen konkrete tiltak som følge av erklæringene. Med tanke på at Norges årlige utslipp tilsvarer 1 dag av Kinas utslipp, så må jo selvtilliten til disse kommunene og troen på egen rolle hva gjelder klimautslippsreduserende tiltak, muligens ha blitt overveldende, og slik sett passiviserende. Eller muligens har kommunene og fylkeskommunene innført storstilte og høyeffektive, økonomiske tiltak som reelt virker mot klimakrisen kommunene og fylkeskommunene har vedtatt, og sikret at 1,5 grader målet nås.
Det er derfor ønskelig å få informasjon fra statsråden med oversikt over hvor stor effekt erklæring av klimakrise har hatt i kommunene og fylkeskommunene som har vedtatt det. Både på klimautslippene og på budsjettene, sammenlignet med andre kommuner som ikke erklærte krise og som ikke proklamerte at kommunen eller fylkeskommunens innsats var et være eller ikke være for verden, men forsto at utslippskutt først monner i global sammenheng.
Ikke minst kan dette brukes i framtidig debatt om hvor stor effekt de lokale- og regionale erklæringene og tiltakene har hatt-, og har på de nasjonale og globale klimautslippene og på kommunenes- og innbyggernes økonomi.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Det er bra at kommuner og fylkeskommuner ønsker å gjøre sin del for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader. Det er viktig at alle aktører bidrar om Norge samlet skal nå målene i klimaloven som Stortinget har vedtatt.
Kommunene forvalter gjennom arealplanleggingen sin 83 prosent av Norges arealer. De har dermed en nøkkelrolle ved at de kan vedta samfunns- og arealplaner som legger til rette for omstilling til et lavutslippssamfunn, og som reduserer utslipp fra arealbruksendringer. Som samfunnsutvikler har kommunen en viktig rolle i å bidra til at andre aktører kan kutte sine utslipp ved å bygge ned barrierer for klimatiltak og legge til rette for langsiktig omstilling i samarbeid og dialog med næringsliv og befolkning. Kommuner og fylkeskommuner kan også gjøre tiltak for å kutte utslipp fra egen virksomhet, og være en pådriver for nye løsninger.
Staten gir føringer for kommunenes klimaarbeid og deres særegne rolle som Norges viktigste arealforvalter gjennom blant annet statlige planretningslinjer. Det finnes flere slike, blant annet for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning (SPR Klima). Denne planretningslinjen er nylig evaluert av Miljødirektoratet, og forslag til nye statlige planretningslinjer er nå til vurdering i departementene.
Miljødirektoratet publiserer årlig statistikk for utslipp av klimagasser i kommuner og fylkeskommuner. Denne statistikken ligger åpent tilgjengelig, men det finnes ingen sammenstilling av kommuner basert på styrende politisk flertall.