Rasmus Hansson (MDG): Vil næringsministeren som ansvarlig for offentlige innkjøp treffe tiltak for at det offentlige bidrar til økt norsk matproduksjon og selvforsyning ved å etterspørre og kjøpe en vesentlig større andel norskprodusert mat?
Begrunnelse
Beredskapskommisjonen har nettopp slått fast at Norge bør øke matvareberedskapen ved å produsere mer mat selv. I Hurdalsplattformen har regjeringen satt 50 % selvforsyning på mat som mål, et mål Norge foreløpig er langt fra å nå. Bønder, leder i Innlandet Bondelag og administrerende direktør i Gartnerhallen Elisabeth Morthen, mener i NRK 7.6.23 at norsk jordbruk godt kan produsere mer mat, men at det forutsetter at etterspørselen etter norsk mat øker. Et åpenbart virkemiddel som kan bidra til økt etterspørsel uten å kreve kompliserte inngrep i det private markedet, er at det offentlige i større grad etterspør norskprodusert mat i sine innkjøp.