Ola Elvestuen (V): Kan statsråden redegjøre for når han vil legge frem energieffektiviseringsdirektivet for Stortinget og om han vil legge frem hele direktivet for Stortinget, slik at dette innlemmes i sin helhet i norsk rett?
Begrunnelse
Da Venstre gikk inn i regjering med Høyre og Frp fikk vi på plass følgende punkt i regjeringsplattformen:
«Legge til rette for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi og gjennomføre EUs energieffektiviseringsdirektiv med tilpasninger.»
Dette la grunnlaget for arbeidet som ble gjort for implementering av direktivet i norsk rett. Dessverre er energieffektiviseringsdirektivet ikke på plass enda, og i svar til Sofie Marhaug (Dokument nr. 15:2502 (2022-2023)) skriver statsråden følgende:
«Stortinget behandlet nylig Prop. 100 L (2022-2023) med forslag fra regjeringen om endringer i energiloven og naturgassloven. Lovforslagene ble opprinnelig utarbeidet for å være i tråd med krav i energieffektiviseringsdirektivet av 2012 (2012/27/EU). Når lovendringene og tilhørende forskrifter er fastsatt, vil reguleringen i Norge være i samsvar med sentrale deler av direktivet.»
Videre skriver statsråden i samme svar:
«I vurderingen av innlemmelse av direktivet fra 2012 er det etter mitt syn nødvendig at senere endringer vedtatt i EU også trekkes inn. Dette er pågående diskusjoner, og jeg må komme tilbake til spørsmålet om innlemmelse av energieffektiviseringsdirektivet i EØS-avtalen.»
Olje- og energidepartementet skrev i Meld. St. 25 (2015–2016) Kraft til endring - Energipolitikken mot 2030 den 15. april 2016:
«Energieffektiviseringsdirektivet erstatter energitjenestedirektivet og CHP-direktivet om kogenerering av kraft og varme. Formålet med energieffektiviseringsdirektivet er å skape et felles rammeverk for tiltak for å nå EUs mål om 20 prosent energieffektivisering i 2020. Direktivet legger opp til fjerning av markedsbarrierer som forhindrer energieffektivisering på tilbudssiden og sluttbrukersiden.
Det skal settes indikative nasjonale energieffektiviseringsmål for 2020. Regjeringen vurderer at direktivet er i grenseområdet for hva som må innlemmes i EØS-avtalen. Regjeringen har besluttet at direktivet skal innlemmes i EØS-avtalen med nødvendige tilpasninger, og arbeidet med dette pågår nå i EØS-EFTA-landene.»