Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:620 (2023-2024)
Innlevert: 06.12.2023
Sendt: 07.12.2023
Besvart: 14.12.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvilke initiativ tar Norge for å hindre omgåelse av sanksjonene mot Russland fra Kina og er Norge villig til å innføre sanksjoner mot utvalgte kinesiske selskaper dersom Kina ikke avslutter eksport av flerbruksteknologi/-materiell til Russland?

Begrunnelse

EU har varslet at de vil innføre sanksjoner mot 13 utvalgte kinesiske selskaper dersom Kina ikke avslutter eksport av flerbruksteknologi og/eller -materiell til Russland. Kina skal ha sluttet å eksportere våpen til Russland, men skal ha eksportert annet utstyr som kan ha militær nytte. Dette er utgjør uakseptabel sanksjonsomgåelse. Dette mulige initiativet fra EU skal angivelig bli videreformidlet og diskutert under denne ukens møte i Beijing mellom Xi Jinping, Charles Michel og Ursula von der Leyen.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Russlands folkerettsstridige aggresjonskrig mot Ukraina har så langt ikke bare medført store tap av menneskeliv, men også på påført Ukraina alvorlige materielle ødeleggelser det vil ta lang tid å gjenoppbygge. Land som aktivt støtter Russlands krigføring bidrar til de tap og lidelser aggresjonskrigen medfører.
På grunn av Russlands folkerettsstridige aggresjonskrig mot Ukraina har EU innført historisk omfattende sanksjoner mot Russland. Norge står sammen med resten av Europa i denne sanksjonspolitikken. Målet med sanksjonene er å redusere Russlands evne til å finansiere krigen i Ukraina, samt svekke Russlands evne til å føre krig ved å hindre tilgangen til innsatsvarer. For å lykkes må sanksjonene være effektive. For å forhindre omgåelser har vi tett dialog med EU og andre land som har sluttet opp om sanksjonene mot Russland.
Rapportene om at Kina skal ha eksportert utstyr og teknologi til Russland – til bruk både til sivile og militære formål – gir grunn til bekymring. Overfor kinesiske myndigheter har vi, både på politisk nivå og embetsnivå, informert tydelig om norsk syn på krigen og oppfordret Kina til å bruke sin innflytelse overfor Moskva til å få Russland til å avslutte kamphandlingene. Vi har også vært tydelige på at eventuell kinesisk militær støtte til Russland vil få betydelige negative følger for landets forhold til Europa. Dette budskapet står vi sammen med allierte og partnere om.
Norge har ikke tradisjon for å innføre sanksjoner alene. Regjeringen har heller ikke fullmakt i sanksjonsloven – fremmet for Stortinget av Regjeringen Solberg i statsråd 18. desember 2020 – til å treffe vedtak om slik alenegang. Regjeringen har hjemmel til å gjennomføre sanksjoner vedtatt i mellomstatlige organisasjoner, eller som ellers har bred internasjonal oppslutning. En sterk, samlet front er etter mitt syn nødvendig for at sanksjonene skal være effektive.