Lene Westgaard-Halle (H): Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at markedsregulator på kjøtt og egg etterlever sine forpliktelser i markedsreguleringsforskriften, sikre at forbrukerne får norske egg på frokostbordet i påsken, og forhindre at andre markedsaktører påføres uriktig økonomisk tap i perioder med underskudd på egg?
Begrunnelse
Nortura Totalmarked ser ut til å ha anvendt regelverket feil i perioden med underskudd på egg. Feilanvendelsen av regelverket blir også påpekt av landbruksministeren i E24 1. februar i år, der han siteres på:
«Regelverket er veldig enkelt. Ved knapphet av egg skal forbrukerne prioriteres. Det er jeg ikke helt overbevist om at Nortura har gjort. Og det vil jeg til bunns i.»
Videre kan man lese i media at Nortura bekrefter de har levert konsumegg til industrien, i strid med markedsreguleringsforskriften § 4-4 annet ledd som sier at
"ved underskudd av konsumegg, skal ikke konsumegg gjennom forsyningsplikten nyttes for å dekke opp underdekning av industriegg som produksjonsgrunnlag ved eggproduktfabrikk."
Nortura Totalmarked har lagt aktørenes kjøp fra de siste tre år fra markedsregulator til grunn for sin fordeling av norsk råvare, uten at dette har hjemmel i forskriften. Det er totalvolum som skal danne grunnlag for eventuell avkorting ved underskudd på konsumegg, med mål om å sikre forholdsmessig og lik fordeling av norske egg.
Dette bidrar til at Nortura prioriterer industri fremfor konsumenter, og at egg med dagligvarekvalitet går til industrien heller enn til butikkhyllene og forbrukerne. Det betyr at det sannsynligvis vil være manko på egg i butikkhyllene inn mot påskehøytiden.
Begge disse feilanvendelsene har medført ulemper for vanlige forbrukere og betydelig økonomisk tap for andre aktører enn markedsregulator selv, til tross for at det er de regelverket er til for.