Bård Ludvig Thorheim (H): Nå står det ferskt hvalkjøtt fra Norge på tollager i Japan og hindres adgang til det japanske markedet.
Hva vil regjeringen gjøre for å få ferskt hvalkjøtt fra Norge inn i Japan?
Begrunnelse
Selv om norsk, ferskt hvalkjøtt er godkjent av Mattilsynet, har ikke japanske myndigheter villet tillate import med henvisning til mattrygghet. Import tillates bare om det blir foretatt en rekke tidkrevende og kostnadskrevende undersøkelser av kjøttet fra hvert dyr, noe som er unødvendig gitt de høye standarder for kvalitet som kjøttet behandles etter fra norsk side. Betingelsene som stilles fra japansk side, gjør at det i praksis ikke vil kunne foretas ordinær handel.
Norge og Japan har samarbeidet nært i hvalsaken i flere tiår. I over 20 år har det pågått arbeid for å få markedsadgang til det japanske markedet. Bare en Møre-båt med ombordfrysing har tilgang til det japanske markedet. Den tradisjonelle delen av hvalfangstnæringa, med båter som leverer ferskt kjøtt, og i stor grad med tilhold i Nord-Norge, har vært utelukket fra Japan.
En japansk regelendring i 2023 gjorde det i utgangspunktet mulig å importere ferskt hvalkjøtt. Men unødvendige administrative barrierer hindrer fremdeles sømløs handel.
En forsendelse fra en norsk produsent med ferskt hvalkjøtt har nylig blitt stoppet i tollen.
Det er positivt at norske myndigheter har gjennomført et møte med japanske myndigheter og overlevert et brev i forkant av den første forsendelsen. Men det trengs videre oppfølging fra norske myndigheter.
Det er en kjerneinteresse for norske myndigheter å arbeide for sømløs norsk eksport, i denne sammenheng av hvalkjøtt. Det er åpenbart mulig å legge til rette for enklere handel med hvalkjøtt gjennom dialog med japanske myndigheter om regler for mattrygghet som er i begge lands og næringens interesse, og som sikrer en fungerende handel mellom landene. Det forventes at statsråden tar dette ansvaret.