Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2916 (2023-2024)
Innlevert: 26.09.2024
Sendt: 26.09.2024
Besvart: 08.10.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Hvorfor er det ikke viktig for justisministeren å ha oversikt over antallet utlendinger som oppholder seg illegalt i Norge, og planlegger justisministeren å iverksette nye tiltak for å få en oppdatert oversikt, i så fall hvordan vil hun gjøre det?

Begrunnelse

Ifølge justisministerens tidligere svar av 02.01.2023 Dokument nr. 15:764 (2022-2023), har ikke Regjeringen gjort noe analyse, telling eller anslag over antall illegale i landet. Siste anslag fra SSB i 2006 og Oxford Research fra 2010, anslo at det oppholdt seg om lag 18 000 illegalt. Dette er snart 15 år siden, og landet har opplevd en rekke store inntak av migranter siden da. Mange av disse har ikke hatt rett til opphold og mange har fått avslag. Justisministeren hevder også i sitt tidligere svar at «erfaringen er at svært mange forlater Norge ved et endelig avslag på søknad om opphold, men på en slik måte at utreisen ikke blir registrert». Men hvordan er det mulig å påstå at «svært mange forlater Norge på en slik måte at utreisen ikke blir registrert», så lenge justisministeren de facto ikke kan dokumentere at de har forlatt landet. Denne tilnærmingen til problemet oppleves som passivt og som Regjeringen ikke tar tematikken alvorlig.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av at utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge skal returnere til sitt hjemland. Som jeg skrev i mitt svar til representanten Wiborg på spørsmål om samme tema 2. januar 2023 (Dokument nr. 15:764 (2022-2023), arbeider politidistriktene målrettet, både erfarings- og etterretningsbasert, for å avdekke og uttransportere personer som oppholder seg ulovlig i Norge. Politidistriktene følger derfor aktivt opp utlendinger som har fått frist til å forlate Norge for å sikre at de overholder denne.
Det er allerede innført, og vil bli innført flere felleseuropeiske systemer som vil styrke kontrollnivået med hvem som kommer til og oppholder seg i Schengen-området. Systemene vil, når de er ferdig implementert og har fått virke over noe tid, gi myndighetene en langt bedre oversikt over hvilke tredjelandsborgere som ikke forlater Schengen-området som forutsatt. Jeg vil særlig fremheve en endring i Schengen informasjonssystem (SIS) innført våren 2023. Denne endringen innebærer at alle tredjelandsborgere med vedtak om utreiseplikt gitt av et Schengen-lands myndigheter blir registrert i systemet. Registreringen slettes først når vedkommende fremstiller seg for utreisekontroll ved Schengen-områdets yttergrense.