Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:962 (2024-2025)
Innlevert: 24.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 31.01.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Vil arbeidsministeren sende ut et brev til alle landets Nav-kontorer for å gjøre oppmerksom på at det er ulovlig for Nav å overvåke sosialhjelpsmottakeres kontobevegelser rutinemessig fra måned til måned?

Begrunnelse

Klassekampen har de siste ukene satt søkelyset på alvorlige og systematiske regelbrudd i Arbeids- og velferdsetaten. Både brukere og ansatte forteller at saksbehandlere i Nav krever regelmessig framvisning av kontoutskrifter fra mennesker som søker sosialhjelp. Sosialombudet i Oslo rapporterer om det samme. "Mange forteller at de trenger sosialhjelp hver eneste måned, og at Nav krever kontoutskrift hver eneste gang", sier leder for AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen til Klassekampen.
Denne praksisen er ulovlig. I rundskrivet til sosialtjenesten står det at «utskrift fra konto, som viser alle bevegelser på kontoen i et bestemt tidsrom, inneholder store mengder personlig informasjon, og mye av dette er ikke relevant for Nav-kontorets behandling av saken. Kontoutskrift kan derfor ikke kreves framlagt rutinemessig».
Det er ekstremt inngripende i et menneskes privatliv å bli avkrevd å vise fram alle kontobevegelser. Mange føler seg trakassert og overvåket av denne praksisen, og at hvert minste lille kjøp de gjør blir trukket i tvil av staten. Nav har heller ikke bruk for alle disse opplysningene. Hvorvidt en sosialhjelpsmottaker handler på Kiwi eller Meny angår ikke Arbeids- og velferdsetaten. Nav har dessuten tilgang på svært mye fersk informasjon om en brukers økonomi blant annet fra Skatteetaten.
Det er åpenbart at mange Nav-kontorer i dag ikke følger instruksene de får gjennom rundskriv for sosialtjenester. De dokumenterte regelbruddene er så mange og systematiske at det er behov for politisk handling. Vil statsråden ta initiativ til et brev til alle Nav-kontorer for å presisere dagens regler og få slutt på denne ulovlige praksisen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det er kommunene som behandler søknader om økonomisk stønad (sosialhjelp) innenfor rammen av sosialtjenesteloven. Direktoratet har ansvaret for å tolke regelverket og veilede i dette. Direktoratets rundskriv til sosialtjenesteloven er normerende og retningsgivende for kommunene.
Ved behandling av søknader om sosialhjelp må Nav-kontoret sikre at saken er så godt opplyst som mulig før det treffes en avgjørelse. Det må foreligge opplysninger i saken som dokumenterer om personen har et hjelpebehov eller ikke. Opplysningene skal så langt som mulig innhentes i samarbeid med personen.
Som stortingsrepresentant Kristjánsson viser til, omtaler direktoratets rundskriv innhenting av kontoutskrifter. Til informasjon gjengir jeg hele teksten som gjelder dette:

«Utskrift fra konto, som viser alle bevegelser på kontoen i et bestemt tidsrom, inneholder store mengder personlig informasjon, og mye av dette er ikke relevant for NAV-kontorets behandling av saken. Kontoutskrift kan derfor ikke kreves fremlagt rutinemessig. Hvis den konkrete situasjonen er slik at enkelte nødvendige opplysninger ikke kan dokumenteres på annen måte, skal det gjøres klart for tjenestemottaker hvilke opplysninger det er behov for og hvorfor. Tjenestemottaker skal gis anledning til å stryke over opplysninger som ikke er nødvendige for saken før kontoutskriften leveres til NAV-kontoret. I noen tilfeller kan det være i tjenestemottakers interesse å legge frem kontoutskrift for NAV-kontoret, for eksempel når tjenestemottaker tar imot tilbud om økonomisk rådgivning. Når tjenestemottaker selv ønsker å legge frem kontoutskrift, er dette uproblematisk.»

Arbeids- og velferdsdirektoratet utarbeidet i 2022 en veileder om økonomisk stønad. Veilederen synliggjør det store handlingsrommet sosialtjenesteloven gir kommunene. I veilederen er det også henvist til at kontoutskrifter inneholder store mengder personlig informasjon og at slike utskrifter ikke kan kreves fremlagt rutinemessig.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har i brev av 21. januar 2025 gitt alle landets kommuner nasjonale mål og hovedprioriteringer for de sosiale tjenestene i arbeids- og velferdsforvaltningen i 2025. Her minner direktoratet om at sosialtjenesteloven gir kommunene et vidt handlingsrom, og om kommunenes rett og plikt til å utøve skjønn i hver enkelt sak. Direktoratet henviser også til den nevnte veilederen.
I lys av dette mener jeg at det ikke er nødvendig med en ytterligere presisering i eget brev til kommunene om rutinemessig innhenting av kontoutskrifter. Eksisterende rundskriv og veileder beskriver tydelig hvordan kommunene skal vurdere hvilke opplysninger som er nødvendig i forbindelse med søknad om sosialhjelp. I tillegg er det viktig å understreke at kommunene har et selvstendig ansvar for å sørge for at rutiner og praksis er i tråd med regelverket.