Skriftlig spørsmål fra Sigrid Simensen Ilsøy (Sp) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1679 (2024-2025)
Innlevert: 19.03.2025
Sendt: 20.03.2025
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart på vegne av: Klima- og miljøministeren
Besvart: 26.03.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Sigrid Simensen Ilsøy (Sp)

Spørsmål

Sigrid Simensen Ilsøy (Sp): Mener statsråden det er bærekraftig bruk av offentlige midler at kommuner, for å kunne utvikle og bygge i lokalsamfunn, må bruke flere ti-talls millioner kroner for å etablere midlertidige forbedringstiltak på VA-renseanlegg som skal fases ut om maksimalt 5 år til fordel for nye planlagte og vedtatte anlegg som imøtekommer statlige krav om nitrogenrensing?

Begrunnelse

Som mange av kommunene rundt Oslo- og Drammensfjorden har Lier et renseanlegg for vann og avløp (VA) som ikke oppfyller dagens rensekrav innen organisk stoff. Kommunestyrene i Lier, Asker og Drammen kommuner vedtok i 2023 et forpliktende samarbeid for å løse utfordringer knyttet til økte krav til vann- og avløpsrensing. Dette for å imøtekomme statlige krav til nitrogenfjerning og eventuelt nye, fremtidige krav på VA-området. Det er igangsatt reguleringsplanarbeid og prosjektering av et nytt, regionalt VA-renseanlegg i Norbykollen i Drammen. Reguleringsplanen forventes sluttbehandlet i 2025, og anlegget er planlagt å stå klart i 2030.
Myndighetene har skjerpet inn sin praksis betydelig med hensyn på oppfyllelse av rensekrav knyttet til vann og avløp. For Lier har dette medførte byggestopp i store deler av kommunen. For å løse dette må Lier kommune nå utbedre dagens renseanlegg for ca. 60 mill. kroner for noen få års drift, for så å legge det ned i 2030 når det regionale renseanlegget står klart. Uavhengige analyser utført av konsulentselskap sier at resultatet av disse tiltakene ikke vil være målbare i Drammensfjorden og at tilknytning av 150 nye abonnenter per år vil medføre en økning i utslipp på ca 0,65%.
Kongsberg kommune opplever nå at alle nye reguleringsplaner får innsigelser fra Statsforvalteren ved Klima- og miljøvernavdelingen som følge av påviste mindre avvik i VA-renseanleggets drift. Blant planene med innsigelse er 554R Reguleringsplan Utsikten. Planen skal legge til rette for å videreutvikle Kongsberg Teknologipark ved å åpne for høyere tillatt utnyttelse i området. Utvidelsen er viktig for at forsvarsindustrien i kommunen skal kunne ha forutsigbarhet for å bidra i realiseringen av regjeringens stortingsmelding om langtidsplan for Forsvaret – Forsvarsløftet.
For Kongsberg nye renseanlegg er forprosjekt gjennomført og rammetillatelse gitt. Byggetrinn 1 har fått igangsettingstillatelse (IG) og er planlagt ferdigstilt på nyåret i 2027. Når dette er i stabil drift, vil gammelt VA-renseanlegg rives. På det gamle anlegget brukes det nå millioner av kroner for å separere ut overflatevann og grave nye ledninger for å redusere belastningen. Byggetrinn 2 av nytt anlegg som skal inneholde nitrogenrensing skal stå klart i mars 2029.

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: Etterslepet i avløpssektoren er stort. En tilsynsaksjon ved kommunale renseanlegg i 2021 fant brudd på miljøregelverket ved 50 av de totalt 55 renseanleggene som ble kontrollert. Lav fornyelsesgrad av ledningsnettet og manglende oppgraderinger av avløpsrenseanlegg medfører fare for forurensing av drikkevann og vannforekomster. Det er behov for å få på plass bedre avløpsrensing ved mange avløpsrenseanlegg over hele landet.
Miljøtilstanden i Oslofjorden er særlig alvorlig, og det er avgjørende å redusere utslipp fra avløp for å beskytte disse sårbare økosystemene. Allerede i 2022 sendte Miljødirektoratet brev til statsforvalterne om at kommuner og IKS-er i Oslofjordens nedbørsfelt må forvente at det kommer krav om nitrogenfjerning i årene fremover, og at det er behov for at kommunene starter utredning og planlegging av nitrogenfjerning så raskt som mulig. Noen kommuner er godt i gang med arbeidet. For eksempel har Øvre Eiker kommune nylig ferdigstilt et nytt renseanlegg med nitrogenfjerning. Fredrikstad, Hvaler og Sarpsborg er også i gang med bygging av nye avløpsrenseanlegg som skal være ferdig i 2026. Dette er en nødvendig innsats for å forbedre vannkvaliteten og sikre bærekraftig bruk av Oslofjorden.
Statsforvalteren er forurensningsmyndighet og stiller nødvendige krav i tillatelser til kommunene for å sikre at miljøpåvirkningen fra utslipp ikke blir for stor. Miljødirektoratet er klageinstans. Departementet vurderer derfor ikke rensekrav eller midlertidige løsninger i konkrete saker.
Regjeringen prioriteter Oslofjordarbeidet høyt, og vi har derfor etablert en tilskuddsordning for planlegging og prosjektering av nye renseanlegg med nitrogenfjerning. For 2025 er det bevilget over 50 millioner kroner til denne ordningen. Vi har også styrket statsforvalteren og Miljødirektoratet for å sikre raskere saksbehandling av utslippstillatelser og god veiledning til kommunene.
Jeg vil understreke at det er viktig at statsforvalter setter tilstrekkelige rensekrav, og at arbeidet med å få på plass bedre rensing følges opp av regjeringen, statsforvalter og kommunene. Hurtig innsats er avgjørende for å redde fjorden, og derfor må alle kommunene bidra. Dette er nødvendig for å sikre god vannkvalitet på kort og lang sikt.