Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2733 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 01.07.2025
Besvart: 09.07.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener statsråden det er riktig at personer som forsøker å stå i arbeid, og derfor går noe over aldersvilkåret for ung uføre, straffes økonomisk?

Begrunnelse

Vi er avhengig av at flere står i arbeid, og derfor er det vanskelig å forstå at personer som forøker nettopp dette skal straffes økonomisk i andre enden. Undertegnede har blitt kontaktet av en person i en slik situasjon. Situasjonen kan oppsummeres som følger; person med medfødt sykdom har i mange år gjort en betydelig innsats for å stå i arbeid, til tross for helseutfordringer. Først da helsen ikke lenger tillot videre arbeid, søkte vedkommende om uføretrygd. På det tidspunktet var personen akkurat over aldersgrensen for å bli vurdert som ufør med rett på ung ufør-tillegg etter gjeldende regelverk, og går dermed glipp av det økonomiske tillegget som unge uføre mottar.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Jeg går ikke inn i enkeltsaker og kjenner heller ikke bakgrunnen for den saken som nevnes i begrunnelsen for spørsmålet. Mitt svar tar derfor utgangspunkt i hvordan regelverk og praksis er mer generelt.

Folketrygdloven § 12-13 gir regler om uføretrygdens størrelse, og i henhold til tredje ledd kan et medlem som har blitt ufør før fylte 26 år på grunn av en alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte som er klart dokumentert, få en høyere minsteytelse (såkalt «ung ufør-tillegg»).

Av bestemmelsen går det videre fram at man kan få rett til den høyere minsteytelsen «selv om vedkommende har vært mer enn 50 prosent yrkesaktiv etter fylte 26 år, dersom det er klart dokumentert at vilkårene var oppfylt før 26 år og kravet settes fram før fylte 36 år.»

Bestemmelsen innebærer imidlertid ikke at 36-års grensen er en absolutt aldersgrense for når kravet må være fremsatt for å få den høyere minsteytelsen. Det er avklart gjennom Trygderettens praksis at den må forstås som en bevisregel, hvor det skal være en lavere terskel for å anse et arbeidsforhold etter 26 år som et mislykket arbeidsforsøk dersom kravet fremsettes før fylte 36 år. Der kravet settes frem etter fylte 36 år, gjelder ikke tilsvarende lav terskel.

Dette innebærer at man etter en konkret vurdering kan vurdere mer enn 50 prosent yrkesaktivitet etter 26 år som et mislykket arbeidsforsøk og sette uføretidspunktet tilbake i tid også for dem som setter kravet frem etter fylte 36 år.

Av Arbeids- og velferdsdirektoratets rundskriv fremgår det at det må foretas en konkret vurdering der en rekke momenter kan spille inn, slik som arbeidsforholdets lengde, stillingsprosent, oppebåret pensjonsgivende inntekt, sykmeldinger og lengden på disse, behov for tilrettelegging mv.