Himanshu Gulati (FrP): Hvor lenge mener statsråden det er rimelig for en restaurant å vente på svar på arbeids/innreisetillatelse for en kokk (nøkkelmedarbeider for virksomhetens drift), er hun kjent med at slike søknader tar lengre tid og oftere avslås nå enn tidligere, hva tenker hun om at restauranter må stengte ned driften fordi slike søknader kan ta over 15 måneder å behandle, og vil hun ta initiativ til en gjennomgang av denne problemstillingen med UDI?
Begrunnelse
Jeg har vært i kontakt med flere restauranter, herunder flere indiske restauranter, som opplever at søknader om arbeidstillatelse og tilhørende innreisetillatelser for kokker (nøkkelpersonell for restauranter som fokuserer på utenlandske matretter) tar over 15 måneder uten svar. Veldig mange restauranter opplever nå at ventetidene har blitt lengre, og at søknader for kandidatprofiler som tidligere ville blitt innvilget, nå avslås.
En av restaurantene jeg ble invitert til å besøke har fått flere avslag på rad, og blir nå nødt til å stenge restaurantdriften etter seks års drift grunnet at de ikke har fått tillatelse for noen av kokkekandidatene sine til tross for at de innehar relevant utdanning omfattende arbeidserfaring.