Svar
Marte Mjøs Persen: Hovedregelen i folketrygdloven er at sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, ytelser til tidligere familiepleier, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon og alderspensjon reduseres ved langtidsopphold i institusjon under statlig ansvar med fri kost og losji. Ytelsen gis uten reduksjon i innleggelsesmåneden og de tre påfølgende månedene, og blir deretter redusert. Ytelsene skal likevel ikke reduseres når vedkommende forsørger ektefelle eller barn. Dersom vedkommende har faste og nødvendige utgifter til bolig, kan Arbeids- og velferdsetaten bestemme at ytelsen ikke skal reduseres eller reduseres med mindre enn det følger av de ulike bestemmelsene.
Ved langtidsopphold i kommunale institusjoner kan kommunen ta betaling for oppholdet (egenandel) etter nærmere regler fastsatt i forskrift.
Ved opphold i somatiske sykehusavdelinger gjør folketrygdloven, som representanten påpeker, enkelte unntak. Dette gjelder mottakere av uføretrygd, ytelser til familiepleier, ytelser til gjenlevende ektefelle, barnepensjon og alderspensjon. Under slike opphold blir disse ytelsene ikke redusert. Et slikt unntak gjelder ikke for mottakere av sykepenger og arbeidsavklaringspenger – disse to ytelsene blir dermed redusert ved langvarig opphold også i somatiske sykehusavdelinger.
Mottakere av trygdeytelser som oppholder seg i institusjon, blir dermed behandlet ulikt, avhengig av hva slags institusjon de er innlagt i og hva slags ytelse de mottar. Jeg vil understreke at Arbeids- og velferdsetaten må behandle saker i tråd med gjeldende regler, og kan ikke instrueres til å fravike reglene.
Ulike reduksjonsregler for ulike typer institusjonsopphold kom inn i folketrygdloven i 1997 gjennom behandlingen av Ot.prp. nr. 8 (1996-1997), jf. Innst. O. nr. 46 (1996-1997) og beslutning O. nr. 70-71 (1996-1997). Bakgrunnen for lovforslaget var at Stortinget hadde bedt regjeringen om å vurdere de praktiske og økonomiske konsekvensene av å oppheve de dagjeldende reduksjonsbestemmelsene for alders- og uførepensjon ved opphold i somatiske sykehus.
I Ot.prp. nr. 8 (1996-1997) ble det blant annet pekt på at de fleste innleggelser i somatiske sykehus er kortvarige – det vil si under fem måneder, slik at det i praksis var svært sjelden at ytelsene ble redusert. Reumatikere og leddgiktpasienter ble nevnt som en gruppe som oppholdt seg forholdsvis mye i helseinstitusjoner og som ble berørt av reduksjons-bestemmelsene, mens det i psykiatriske sykehus og fylkeskommunale spesialsykehjem var forholdsvis mange langtidspasienter.
Om forskjellen mellom ulike institusjonsopphold ble det blant annet uttalt:
«Når det gjelder opphold i psykiatriske avdelinger ved sykehusene, psykiatriske sykehus og spesialsykehjem, vil departementet se an utviklingen. For mange i de to sistnevnte institusjonstypene, vil oppholdet ofte ha karakter av boopphold av lengre varighet. Det kan da ikke anses rimelig at disse skal beholde hele pensjonen uavkortet når det eller ikke kreves noen form for egenbetaling. De som har opphold under fem måneders varighet kommer som nevnt under en unntaksordning.
Den foreløpige løsningen vil nok kunne oppleves som lite rimelig for en del pasienter i psykiatriske avdelinger og sykehus. Departementet finner det imidlertid nødvendig å se saken i en helhetlig sammenheng med betalingsordningen for opphold i kommunale sykehjem og aldershjem, hvor det er egenbetaling etter vederlagsforskriften. For beboere med langtidsopphold i psykiatriske sykehus og spesialsykehjem må det først finnes fram til en alternativ form for egenbetaling før ordningen med redusert pensjon kan avvikles. Her anses det hensiktsmessig å avvente utviklingen når det gjelder brukerbetaling i kommunale alders- og sykehjem som er under utredning. Siktemålet bør være å komme fram til forholdsvis ensartede betalingsregler.»
Den 10. juni 2021 traff Stortinget følgende vedtak i forbindelse med behandlingen av Innst. 528 S (2020-2021):
«Stortinget ber regjeringen utrede endringer i folketrygdlovens regler om reduksjon av ytelser under opphold i institusjon, herunder forskjellen mellom innlagte i somatiske og psykiatriske institusjoner, og komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer som sikrer likebehandling av pasientgrupper.»
Saken reiser flere spørsmål og er fortsatt til behandling i departementet. Jeg tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med saken på egnet måte i løpet av året.