Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Historiske biografier

Her finner du et lite utvalg historiske biografier.

Christian Magnus Falsen

Da Riksforsamlingen møttes på Eidsvoll i 1814, var Christian Magnus Falsen en ledende skikkelse i Selvstendighetspartiet. Han regnes som en av de viktigste arkitektene bak den norske grunnloven.

Wilhelm Frimann Koren Christie

Wilhelm Frimann Koren Christie var Stortingets første president. Han ledet forhandlingene med svenskene høsten 1814, og skal ha mye av æren for at den norske grunnloven ble bevart i unionen med Sverige. 

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup – «parlamentarismens far» kjempet for at «all makt» skulle samles til debatt i Stortinget, og det førte til parlamentarismens første gjennombrudd i 1884.

Anna Rogstad

Den første kvinnen som tok sete i Stortinget var Anna Georgine Rogstad (1854–1938). Hun var en aktiv kvinnesakskvinne, og var selv med på å drive frem den endringen i stemmerettsreglene som ga henne anledning til å stille til valg i 1909.

Karen Platou

I 1921 ble Karen Platou (H) som første kvinne valgt til fast plass på Stortinget. Da hun tok sete i  Stortinget 11. januar 1922, var det en milepæl for kvinners politiske representasjon.

: