Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tale ved Norges Banks 200-årsjubileum

Tale ved Norges Banks 200-årsjubileum. 14. juni 2016.

Det er indlysende, at da ingen Stat kan bestaae uden et vel funderet Pengevæsen, saa vil det være af yderste Vigtighed at en Committee nedsættes, for at ordne dette, opføre og befæste det paa en Grundvold, som kan sikkre Staten mod de Ulykker, som i de seenere Aar have rammet den.

Kjære sentralbanksjef, kjære alle sammen.

Disse ordene ble som vi vet ytret av grunnlovens far, Christian Magnus Falsen, på Eidsvoll i 1814.

Ingen stat kan bestå uten et vel fundert pengevesen. Tydeligere kunne det ikke vært sagt. Vi er ved kjernen av det jubileet vi feirer her i dag.

Stortinget har mange barn. 200-årsdagene kommer tett for tiden.

Som stortingspresident er jeg glad for å kunne regne dagens jubilant med blant Stortingets ektefødte, velrenommerte og særlig kompetente barn, og gratulere så mye med den store dagen.

Det var med god grunn at Eidsvollsforsamlingens mest fremsynte menn fastslo at Norge skulle ha egen bank. Resultatet er at vi i dag, i Trondheim by, kan feire en av verdens eldste sentralbanker.

En egen bank var av stor symbolsk betydning for den helt unge nasjonen. I tillegg var banken et viktig middel for å holde landets pengevesen unna Kongens hender, og heller plassere den hos folkets valgte menn. At Stortinget valgte å legge det første hovedsetet til denne byen, var ikke bare et følelsesladet lokaliseringsvedtak, men et ledd nettopp i å styrke dens uavhengighet.   

Banken ble etablert ved tvangsinnskudd av sølv og sedler. Dermed ble den også eid av folket, og i lang tid styrt av Stortinget på folkets vegne.

Siden 1816 har Norges Bank vært blant de kontinuitetsbærende institusjonene i vårt land. Men vi vet også at under den lett synlige lange linjen av kontinuitet, rommer Bankens 200-årige historie en omskiftelig og tidvis turbulent tilværelse.

Norges Bank har i sannhet vokst i takt med det norske samfunnets utvikling gjennom de siste 200 år. Den ble etablert i en tid hvor nasjonens finanser var i dyp krise, og har siden den gangen tydeligst vist sin reelle posisjon i krisetider. Samfunnets mange omveltninger har stilt krav til Bankens evne til læring.

I dag er Norges Bank blant våre viktigste redskaper for fortsatt stabilitet og fremgang. Den er en rådgiver for myndighetene, og den utøver svært viktige forvaltningsfunksjoner.

Det er et faktum at Norges Bank virker i politiske omgivelser. Den opererer i krysningspunktet mellom politikken og økonomifaget. Gjennom de 200 årene som har gått siden 1816 har balansen mellom de to mange ganger vært forskjøvet til den ene eller andre kanten.

Det er heller ingen hemmelighet at Norges Banks historie rommer både betydelige suksesser og mindre ærerike øyeblikk.

Jo bedre råd sentralbanken gir, jo høyere reell gjennomslagskraft får den, og desto høyere tillit vil banken nyte hos de politiske myndigheter. Her er vi ved en av forklaringene på Bankens sterke posisjon i dag.

Den rollen Norges Bank har spilt gjennom de siste tiårene, og dens solide bidrag til håndteringen av finanskrisen på 2000-tallet, har lagt mye av grunnlaget for den store tilliten sentralbanken nyter i dag.

Få røster kan som sentralbanksjefen vente seg et lydhørt publikum når han tar ordet i offentligheten. Det er uttrykk for Norges Banks store autoritet, i kraft av dens kompetanse og selvstendige posisjon.

De siste 20 årene har vært en unntakstilstand av velstand i Norges historie. Vi vet at det er vanskeligere tider i vente, men vi har tillit til at Norges Bank vil bidra til å ruste oss for det som kommer.

Det faglige samarbeidet mellom Stortinget og Norges Bank er i dag godt, og fra Stortingets side er vi svært fornøyd med måten banken drives på.

Kjære forsamling,

Opprettelsen av Norges Bank er uløselig bundet til Grunnloven og frigjøringsverket av 1814.

Falsens ord fra Eidsvoll er fortsatt gyldige.

For ikke mange dagene siden fikk vi på Stortinget anledning til å sende en betimelig hilsen til jubilanten, da Norges Bank igjen ble grunnlovsfestet.

Vi synes det er et passende uttrykk for vår anerkjennelse og våre ektefølte gratulasjoner med 200-årsjubileet.

 

Sist oppdatert: 15.06.2016 10:54
: