Referat fra møte i brukerrådet 22. mai 2025
Til stede:
- Representanter: Helge Njåstad, Kirsti Leirtrø, Bengt Fasteraune
- Fra administrasjonen: Kyrre Grimstad, Erik Guldhav, Njål Høstmælingen, Terje Olsen, Bjarne Østby, Elin Ødegård, Roger Fretheim, Kathrine Martinsen, Solveig Rødland, Elisabeth Bredeli, Tommy Lindberg, Monika Tyvold, Sissel Kværnes, Kathrine Martinsen
- Fraværende: Heidi Greni Liv Kari Eskeland, Hege Bae Nyholt, Tellef Inge Mørland, Mona Fagerås, Kjell Ingolf Ropstad, Alfred Bjørlo, Irene Ojala
0. Settemøteleder
Brukerrådet godkjente Helge Njåstad som settemøteleder.
1. Godkjenning av referat
Referat fra møte 10. april 2025 ble godkjent uten merknader.
2. Kartlegging av stortingspensjonsordningen ved analysefirmaet Oslo Economics
Oslo Economics redegjorde for resultatene fra oppdraget om å kartlegge dagens pensjonsordning for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Deres analyser viser at ordningen i all hovedsak gir en pensjon i tråd med forutsetningene som lå til grunn da den ble innført, men som i pensjonssystemet generelt, har levealdersjusteringen stor effekt. Senere endringer knyttet til AFP i offentlig sektor har likevel medført at noen representanter får lavere pensjon enn de ville ha fått i en annen ordning. Videre ble det orientert om ulike endringsforslag.
Brukerrådet merker seg at andre offentlige ansatte sin pensjon inkludert AFP kommer bedre ut enn stortingsrepresentanter sin ordning og ber presidentskapet følge opp rapporten slik at ordningen for stortingsrepresentanter ikke fortsetter å være dårligere enn for andre statsansatte.
3. Rapport fra kartlegging av mobbing og trakassering av representanter og ansatte i gruppesekretariatene
Rapporten var sendt ut til brukerrådets medlemmer før møtet.
Brukerrådet takket for informativ rapport og tar den til orientering.
4. Parti- og komiteportalen: Informasjon om endringer i arbeidsmåte for innlevering av merknader og forslag. Innføring og opplæring
Administrasjonen orienterte om innføring av ny digital løsning for den parlamentariske saksbehandlingen og hvilke endringer dette vil medføre. Det vil bli tilbudt opplæring og ekstra brukerstøtte være tilgjengelig i en oppstartsperiode. Det vil bli informert om dette på Løveporten før sommeren.
Brukerrådet viste til at det varierer hvem i partiene som har i oppgave å for eksempel legge inn merknader til en sak eller sende inn forslag. Dette kan for eksempel gjøres av rådgivere i ett parti og av stortingsrepresentanter i et annet. Opplæringen må derfor tilpasses dette. Videre ble det pekt på at systemet må utformes slik at det er lett å bruke fra mobiltelefon, siden mange stortingsrepresentanter er mye på reise.
5. Orientering om prosess for å overta driften av kafeteriaen i stortingskvartalet mv.
Administrasjonen orienterte om at stortingets administrasjon vil overta driften av kantinen fra januar 2026 når avtalen med ekstern leverandør utløper. Dette vil blant annet gi større fleksibilitet i mattilbudet, ettersom man kan se tilbudet og driften av stortingsrestauranten og kantinen i sammenheng. I stortingskvartalet vil det fra høsten 2025 blant annet bli lagt til rette for et utvidet selvbetjeningskonsept fra kl. 14.00.
Brukerrådet tok redegjørelsen til orientering og uttrykte at de er fornøyde med denne løsningen.
6. Orientering om rammer for arealdisponering ifm. valg 2025
Administrasjonen redegjorde for vedtatte rammer for arealdisponering for stortingsgruppene etter valget i 2025.
Beslutningen om eget kontor for stortingsrepresentanter ligger fast. Det ble vist til at arealrammen for kontorarbeidsplasser er stram. Det vil særlig bli stramt når tilbygget til Akersgata skal rehabiliteres og som følge av dette må det gjennomføres interne flyttinger (medio 2027). De økonomiske rammer som er satt for prosjekt Tilbygget, medfører at behovet for arbeidsplasser dekkes i egne bygg og ikke innleie av erstatningslokaler. I dette ligger det også at både politiske og administrative miljøer må bidra med fortetting og effektiv bruk av arealer.
Brukerrådet viste til at i likhet med samfunnet ellers, må også stortingsrepresentanter vurdere arealbruken i fremtiden, bl.a. knyttet til fleksibilitet i bruken av kontorer, og var enige i at dette var noe som kunne drøftes i partigruppene. Brukerrådet tok ellers redegjørelsen til orientering.
7. Eventuelt
Administrasjonen orienterte om at den er i gang med å vurdere hvordan administrasjonen kan bli enda bedre på å møte representantenes behov, blant annet i hvordan administrasjonen utvikler og legger opp tjenestene slik at de er best mulig tilpasset representantenes hverdag. For å få til dette, har administrasjonen erfart at det er behov for en tettere dialog med representantene, for å få mer innsikt i representantenes behov og avklaringer fra representantene under utvikling av tjenester mv. Brukerrådet har en viktig rolle i dette. Administrasjonen ønsker å få innspill fra brukerrådet både om erfaringer fra arbeidet i brukerrådet inneværende periode, og om brukerrådet kan ta en utvidet rolle i en slik dialog. En mulighet kan være å utvide brukerrådets mandat, og eventuelt trekke gruppesekretariatene tettere inn i brukerrådets arbeid.
Administrasjonen opplyste om at det er et ønske å få innspill fra brukerrådets medlemmer om dette. Det vil bli sendt ut en e-post med tilbud til representanter som har tid og mulighet om en samtale med administrasjonen. Administrasjonen planlegger å legge frem et diskusjonsgrunnlag om dette i Brukerrådets møte 19. juni, med mål om å få innspill til et arbeid som må fortsette etter sommeren.