Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ny dyrevelferdslovgivning på gang i EU?

EUs landbruksministre skal vedta politiske konklusjoner om dyrevelferd på rådsmøtet i desember. Et foreløpig utkast til konklusjoner omhandler blant annet oppdrettsfisk, merking av matvarer, transport av dyr og bedre håndheving av regelverket.

En ulykke i Romania i slutten av november hvor 14 000 sauer druknet, har satt dyrevelferd høyere på EUs agenda, særlig knyttet til langtransport av levende dyr. EUs landbruks- og fiskeriministre møtes i Brussel 16. -17. desember. Et diskusjonsnotat med forslag til foreløpige konklusjoner fra møtet er publisert. Konklusjonene inneholder blant annet innspill til Europakommisjonen om prioriteringer og behov for lovendringer. Ifølge Agence Europe er det ventet at konklusjonene vil bli endret fram mot møtet.

Nedenfor omtaler vi noen av punktene i utkastet til konklusjoner, hvor Rådet:

  • oppfordrer Kommisjonen om å utarbeide en ny dyrevelferdsstrategi. Den forrige utløp i 2018.
  • viser til behov for oppdatering av EUs overordnede lover om dyrevelferd, spesielt knyttet til dyretransport, dyrevelferd hos svin og slakting.
  • ber Kommisjonen om å vurdere behovet for ny lovgivning for dyr som i dag ikke er dekket av et spesifikt regelverk. Oppdrettsfisk nevnes i denne sammenhengen.
  • påpeker behovet for å bedre dyrevelferden ved langtransport av levende dyr, og oppfordrer Kommisjonen til å evaluere og oppdatere forordningen om vern av dyr under transport.
  • legger vekt på at det også er behov for vitenskapelig kompetanse og videre koordinering av håndhevingen av dagens regelverk på EU-nivå.
  • ber Kommisjonen om å vurdere behovet for et regulatorisk rammeverk på EU-nivå med kriterier for et frivillig eller obligatorisk merkesystem for dyrevelferd. Det skal tas hensyn til erfaringer i medlemslandene.

Stortinget behandler for tiden et representantforslag fra SV om styrket dyrevelferd. Ett av forslagene går ut på at Stortinget skal be regjeringen utrede et merkesystem for god dyrevelferd på norske landbruksprodukter. Det vises til at det i dag er spredte tiltak for merking i Norge, men at det er ingen offentlige, standardiserte og lovpålagte løsninger.

Et enhetlig og standardisert merkesystem i hele EU var tema for et skriftlig spørsmål i Europaparlamentet i mars 2019. Europakommisjonen skriver i sitt svar at de er klar over forbrukernes ønske om informasjon og følger nøye med på utviklingen av nasjonale system for dyrevelferdsmerking. I forbindelse med evalueringen av EUs dyrevelferdsstrategi vil det bli vurdert ytterligere tiltak på området. Kommisjonen er imidlertid spesielt oppmerksom på at de nasjonale merkesystemene ikke skaper handelshindringer som påvirker det indre markedet negativt.

Organisasjonen Compassion in World Farming hadde i midten av november en utstilling og flere arrangementer i Europaparlamentet, hvor de la vekt på mangelen på og behovet for spesifikk lovgivning om fiskevelferd og slakt i hele EU. Francisco Guerreiro (De Grønne, Portugal) sa under arrangementet at «Current EU legislation protecting fish is vague, insufficient and not enforced or sanctioned. Fish welfare needs to be properly regulated».

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.01.2020 16:14
: