Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Prinsipper for en fremtidig dataøkonomi i EU

Det finske formannskapet har lagt frem overordnede og veiledende prinsipper for en fremtidig europeisk dataøkonomi. Hvordan EU skal fremme sin dataøkonomi sto også på dagsorden under telekom-rådsmøtet 3. desember.

Under en høynivåkonferanse i Helsinki 27. november presenterte det finske formannskapet prinsippene for en fremtidig dataøkonomi i EU. Dokumentet består av seks retningsgivende prinsipper som er utarbeidet med innspill fra de andre medlemslandene, privat næringsliv, offentlige myndigheter og forskningsinstitusjoner. Prinsippene er utformet for å fremme en dataøkonomi som er balansert, effektiv og sentrert rundt brukernes behov. «It is important that we promote the openness and reuse of data for the benefit of research, creative industries and society as a whole. The principles announced at the conference will have a key impact on the development of the European data economy», uttalte forsknings- og kulturminister Hanna Kosonen ved fremleggelsen. Det finske innspillet vil bli tatt med videre i Kommisjonens arbeid med å fremme felles europeiske datarom med data fra både offentlige og private virksomheter. Dette arbeidet bygger på allerede vedtatt lovgivning, som personvernsforordningen (GDPR), PSI-direktivet om gjenbruk av offentlige data, og rammeverket for fri flyt av ikke-personlige data.

Utviklingen av en EU-dataøkonomi var også tema da medlemslandenes telekom-ministre møttes denne uken. De diskuterte blant annet hvordan EU kan bli et knutepunkt («hub») for en etisk bruk av data. I forkant av møtet publiserte det finske formannskapet et diskusjonsnotat, hvor de også ba medlemslandene reflektere over hvilke tiltak som kan oppmuntre til deling av B2B (business to business) data i Europa i løpet av de neste fem årene.

Ifølge et EU-notat som den danske regjeringen sendte til Folketinget i forkant av rådsmøtet, har andre medlemsland tatt godt imot det finske formannskapets fokus på en menneskesentrert, balansert og ansvarlig dataøkonomi. EU-landene har blant annet lagt vekt på at tilgjengeliggjøring av data er en av EUs største utfordringer, og noen «toneangivende» medlemsland er i den forbindelse bekymret for hva den manglende datatilgangen betyr for «EU’ såkaldte digitale suverænitet og muligheder i den globale konkurrence». Flere medlemsland fremhever også at en etisk tilgang bør være fundamentet for en europeisk dataøkonomi.

Den nye Kommisjonen ble godkjent av Europaparlamentet forrige uke. I sin tale før avstemningen trakk kommisjonspresident Ursula von der Leyen frem behovet for et nytt rammeverk for deling av data: «Today, 85% of all non personal data is never used at all. This is a waste. We must make use of the knowledge that is hiding within this unused data. We must establish a framework to enable governments and companies to share data and to pool it securely». Den franske EU-kommissæren Thierry Breton vil få ansvaret for å utvikle en strategi for EUs dataøkonomi.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup uttaler til Aftenposten 2. desember at tiden er inne for å se på om også private selskaper skal pålegges å dele data: «På noen områder vil du kunne se at hele bransjer kan dele data med hverandre, selv om de ikke deler med resten av samfunnet. På andre områder er data så viktig for storsamfunnet at de bør deles med alle. Derfor bør vi vurdere om det er noen områder der vi skal pålegge deling». Regjeringen vil legge frem en stortingsmelding om datadrevet innovasjon og økonomi innen utgangen av 2020.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.01.2020 16:12
: