Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EU vil kriminalisere hatefulle ytringer

Europakommisjonen foreslår å utvide listen over straffbare handlinger i EU-traktaten (TEUV) til også å omfatte hatefulle ytringer og hatforbrytelser. Dette skal sikre minimumsregler for hvordan lovbrudd og straff defineres i EU-landene. En utvidelse av listen i EU-traktaten forutsetter enstemmighet blant medlemslandene, og det er forventet motstand fra Polen og Ungarn. Parlamentet ber i et vedtak Rådet om å utvide listen over EU-forbrytelser for offisielt å anerkjenne at kjønnsbasert vold er alvorlig kriminalitet med en grensekryssende dimensjon.

Kommisjonen skriver i pressemeldingen 9. desember at det har vært en voldsom økning i tilfellene av hatefulle ytringer og hatforbrytelser, både på nettet og offline, blant annet som følge av pandemien. «Had hører ingen steder hjemme i Europa. Det strider mod vores grundlæggende værdier og principper. Vi har brug for en indsats på EU-plan for at sikre, at had gøres strafbart på samme måde overalt i Europa», uttaler Kommisjonens visepresident Věra Jourová.

Ifølge Kommisjonen er en utvidelse av listen over straffbare handlinger i EU-traktaten (TEUV, artikkel 83) den eneste muligheten for en effektiv og omfattende strafferettslig tilnærming til hatefulle ytringer og hatforbrytelser, og sikre en konsekvent beskyttelse av ofrene for slike handlinger. I dag består EU-listen av 10 straffbare handlinger, og en utvidelse forutsetter en to-trinns prosess:

  1. Rådet bestemmer seg for å utvide listen med Europaparlamentets samtykke. Dette krever enstemmighet blant medlemslandene.
  2. Kommisjonen legger frem et lovforslag.

Kommisjonens initiativ er spesielt rettet mot å beskytte kvinner og LGBTIQ-personer siden medlemslandene allerede har forpliktet seg til rettsforfølge forbrytelser motivert av rasisme og fremmedfrykt, skriver EUobserver, som mener en utvidelse av EU-listen vil møte motstand fra Polen og Ungarn. «Det här hjälper framförallt kvinnor och hbtqi-personer i de länder som saknar lagstiftning i dag. Jag ser fram emot att EU-kommissionen kommer återkomma med skarp lagstiftning för att harmonisera hatbrottslagstiftningen i Europa», uttaler den svenske europaparlamentarikeren Alice Bah Kuhnke (De grønne) til Europaportalen.se.

Initiativ er en del av en bredere innsats fra Kommisjonen for å bekjempe hatytringer på nettet og slå ned på ulovlig innhold, blant annet gjennom lovforslaget Digital Services Act (DSA). Rådets DSA-posisjon ble klar i november, mens Europaparlamentets indre markeds- og forbrukerbeskyttelseskomité (IMCO) vedtok en foreløpig enighet om DSA 14. desember, et formelt vedtak i plenum er ventet i januar neste år.

Europaparlamentet vedtok 14. desember også en egeninitiert rapport hvor de oppfordrer Kommisjonen til å legge frem et direktiv for å bekjempe kjønnsbasert vold på nettet. Kommisjonen har varslet at det vil bli lagt frem et lovforslag i mars 2022 for å bekjempe kjønnsbasert vold. Parlamentet ber også Rådet om å utvide listen over EU-forbrytelser for offisielt å anerkjenne at kjønnsbasert vold er alvorlig kriminalitet med en grensekryssende dimensjon.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.12.2021 10:28
: