Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Faktaark om myndighetsoverføring er oppdatert

Faktaarket Myndighetsoverføring og EU har blitt publisert av stortingsbiblioteket siden 2015. Formålet med faktaarket er å gi oversikt over EU-rettsakter som har eller som kan komme til å innebære overføring av myndighet til EU eller til EFTAs overvåkingsorgan ESA. I den siste oppdateringen er det gjort endinger slik at listen over tidligere saker er i tråd med Høyesteretts betenkning. Det er i tillegg lagt til nye saker i kategorien «Nye mulige saker – foreslått eller varslet av EU».

Stortingsbibliotekes faktaark Myndighetsoverføring og EU inneholder fire oversikter:

  • tidligere saker (21 saker)
  • saker til behandling i Stortinget (1 sak)
  • nye mulige saker – vedtatt i EU (9 saker)
  • nye mulige saker – foreslått eller varslet i EU (6 saker)

Etter at EØS-avtalen ble vedtatt i 1992 har Stortinget vedtatt 20 rettsakter som innebærer overføring av myndighet. Rettsaktene listes opp i oversikten over tidligere saker. Den er nå korrigert slik at den er i overenstemmelse med kapittel 3.7 i Høyesteretts betenkning til Stortinget.

Så langt vi kan se har Stortinget for tiden én rettsakt til behandling som kan innebære myndighetsoverføring: fjerde jernbanepakke.

Vi omtaler ni saker som er vedtatt i EU og som kan innebære myndighetsoverføring enten til EU eller til EFTAs overvåkingsorgan ESA. Noen av sakene gjelder rettsakter som er vedtatt i EU for flere år tilbake: inspeksjon av skip (2009), prosedyreforordningen (2013), verdipapirisering (2017) og EU-byrået for flysikkerhet (2018). Disse er vurdert av regjeringen til å innebære myndighetsoverføring. For omtale av prosedyreforordningen og forordningen om inspeksjon av skip, se informasjonspakken til møtet i Europautvalget 22. april 2021.

De fleste endringene i faktaarket finner man under punktet Nye mulige saker – foreslått eller varslet i EU. Den oppdaterte oversikten inneholder seks saker:

  • fjerning av terrorrelatert innhold på nett – forslag til forordning lagt fram i 2018.
  • hvitvasking – eget byrå eller økt myndighet til EBA – ny lovgivning ventes snart.
  • en ny handlingsplan for en kapitalmarkedsunion – Kommisjonen skal i løpet av 2021 vurderer om det er nødvendig å styrke EUs finanstilsyn.
  • luftfart: Single European Sky II+ – forslag til forordning lagt fram i september 2020, blant annet endringer av forordningen om EU-byrået for flysikkerhet.
  • europeisk helseberedskapsunion – beredskapspakken ble lagt fram i november 2020. Den inneholder forslag til tre forordninger og en meddelelse.
  • Digital Services Act – forslag til forordning lagt fram i desember 2020.

Det er viktig å være oppmerksom på at forslag til ny lovgivning kan bli endret under behandlingen i EU. Initiativ som varsles i strategier og handlingsplaner kan også bli endret fram til endelig forslag legges fram, og deretter endres i beslutningsprosessen. Dette kan skje med forslagene om å styrke EUs helseberedskap. Helse er et område hvor EU-landene så langt har hatt stort nasjonalt handlingsrom, og det er motstand blant medlemslandene mot å gi EU større myndighet. Det er derfor usikkert hva som blir det endelige resultatet

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 23.04.2021 11:08
: