Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Schengen: Rådet er enige om forhandlingsmandat om digitalisering av visumprosedyren

Den 29. mars vedtok EU-landenes ambassadører Rådets forhandlingsmandat for europaparlaments- og rådsforordning om digitalisering av visumprosedyren. Forslaget introduserer muligheten til å søke om visum på nett og erstatter dagens visummerke med et digitalt visum. Forordningen tar sikte på å gjøre visumsøknadsprosedyren mer effektiv samt å forbedre sikkerheten. Et digitalt Schengen-visum vil gjøre det enklere for reisende å søke visum og skal forhindre forfalskning. Personlig oppmøte på konsulat vil kun være nødvendig for førstegangssøkere, personer hvis biometriske data ikke lenger er gyldige og de med nytt reisedokument. Rådet vil nå starte forhandlinger med Europaparlamentet med sikte på endelig vedtak.

Den 29. mars vedtok EU-landenes ambassadører Rådets forhandlingsmandat til forslaget om å digitalisere visumprosedyren. Forslaget introduserer muligheten til å søke om visum på nett og erstatter dagens visummerke med et digitalt visum. Den tar sikte på å gjøre visumsøknadsprosedyren mer effektiv og å forbedre sikkerheten i Schengen-området. Et digitalt Schengen-visum vil gjøre det enklere for legitime reisende å søke og vil samtidig bidra til å gjøre Schengen-området tryggere ved å forhindre forfalskning og tyveri av visumklistremerket.

Forslag til digitalisering av visumprosedyren forutsetter at det opprettes en søknadsplattform. Alle søknader om Schengen-visum vil bli gjort gjennom denne plattformen, en enkelt nettside, som vil videresende søkerne til de relevante nasjonale visumsystemene. På denne plattformen vil visumsøkere laste opp elektroniske kopier av reise- og støttedokumenter og betale visumavgifter. De vil også bli varslet om avgjørelser her. Personlig oppmøte på konsulatet vil kun være nødvendig for førstegangssøkere, personer hvis biometriske data ikke lenger er gyldige og de med nytt reisedokument.

Når en person har til hensikt å besøke flere Schengen-land, vil plattformen automatisk avgjøre hvilket land som er ansvarlig for å behandle søknaden på grunnlag av oppholdets varighet. Søkeren vil også ha mulighet til å angi om søknaden må behandles av et bestemt medlemsland i henhold til reiseformålet. Under de foreslåtte nye reglene vil visum bli utstedt i digitalt format, som en 2D-strekkode. Dette vil redusere sikkerhetsrisikoen knyttet til falske og stjålne visumklistremerker.

Kommisjonsforslaget fra 27. april 2022 om å digitalisere visumprosedyren innebærer endringer i en rekke forordninger. Det foreslås to hovedendringer i forhold til dagens regelverk og praksis; 1) å opprette en felles EU-søknadsportal der visumsøker kan søke online, og 2) at dagens fysiske visumetikett skal bli elektronisk. Den felles EU-portalen for online søknader skal anvendes obligatorisk fra 2031 etter en 5-års overgangsperiode. Visumsaksbehandlingen er allerede i dag delvis digitalisert ved at søknader og avgjørelser registreres i det felles visuminformasjonssystemet (VIS). Imidlertid er visumetiketten fortsatt papirbasert, og selv om flere land (deriblant Norge) har online søknadssystemer, så er dette ikke obligatorisk for medlemslandene.

På grunnlag av forhandlingsmandatet vil Rådet nå starte forhandlinger med Europaparlamentet med sikte på endelig vedtak.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 14.04.2023 10:53
: