Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Ulvedebatt i EU

Europaparlamentet ba i november Rådet og Kommisjonen om å vurdere ulvens vernestatus i EU i en ikke-bindende resolusjon. Tolv av EUs miljøministre har nå skrevet brev til EUs miljøkommisær der de henstiller Kommisjonen om å fremme en politikk som gjøre det mulig å kompensere for potensielle skader forårsaket av ulveangrep fremfor å svekke ulvens vernestatus. Brevet er initiert av den slovakiske miljøministeren, og undertegnet av miljøministrene i Bulgaria, Tyskland, Hellas, Spania, Irland, Kypros, Luxembourg, Østerrike, Portugal, Romania og Slovenia. 

For tiden nyter ulver streng juridisk beskyttelse under EUs habitatdirektiv, som tar sikte på å bevare Europas mest sårbare arter. Direktivet er ikke en del av EØS-avtalen. EU/EØS-nytt 24. oktober 2019 omtalte EU-domstolens tolkning av EUs habitatdirektivet i en sak som omhandlet finsk forvaltning av ulvestammen. EUs habitatdirektiv setter strenge regler for å beskytte truede arter, herunder ulv. Det åpnes imidlertid for unntak i bestemte tilfeller, og det var de nærmere vilkårene for unntakene som var tema i domstolens uttalelse. EU-domstolens hovedkonklusjon var at dispensasjon fra forbud mot ulvejakt må reguleres strengt. Etter at EU-domstolens uttalelse ble kunngjort la den franske landbruksministeren Guillaume frem et felles initiativ med Estland, Danmark, Latvia og Italia med formål å revidere tolkningsveiledningen til habitatdirektivet. «The wolf is no longer an endangered species; therefore, France has decided to increase the removal from 10 to 17-19 %. This population must be regulated, because we have a problem of cohabitation between pastoralism and predators», fremhevet ministeren.

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen skal ha i fjor ha bedt Kommisjonens tjenestemenn om å foreta en «dybdeanalyse» av ulvetrusselen etter rapporter om økte angrep i Europa, etter at hennes egen ponni ble drept i et ulveangrep. «Det har vært mange rapporter om ulveangrep på dyr og økt risiko for lokalbefolkningen», skrev von der Leyen i et brev til kristendemokratiske parlamentsmedlemmer, som Politico har fått tilgang til: «Forståelig nok reiser denne situasjonen spørsmål i de berørte regionene om hvorvidt den nåværende beskyttelsesstatusen til ulv er berettiget

Tolv av EUs miljøministre har nå skrevet brev til EUs miljøkommisær der de henstiller Kommisjonen om å fremme en politikk som gjøre det mulig å kompensere «rettferdig (…) for potensielle skader forårsaket, spesielt på husdyr» i stedet for å svekke ulvens vernestatus. Brevet er initiert av den slovakiske miljøministeren Budaj, med miljøministrene i Bulgaria, Tyskland, Hellas, Spania, Irland, Kypros, Luxembourg, Østerrike, Portugal, Romania og Slovenia som medforfattere. Europakommisjonens resolusjon skal nå vurderes nærmere av Rådet og Kommisjonen.

I Europaparlamentets ikke-bindende resolusjon fra november 2022 fremheves at «ulvebestanden har potensial til å øke eksponentielt med ca. 30 % årlig. (…)  De negative virkningene av angrep fra den voksende ulvebestanden øker. Ulv kommer stadig oftere i nærhet til mennesker, spesielt i tettbefolkede områder.» Resolusjonen anfører videre at «bøndene (…) føler seg desperate, misforstått og maktesløse. Angrepene fra store rovdyr har allerede omfattet menneskelige ofre (…) Det er nødvendig med konstruktiv sameksistens mellom store rovdyr og husdyrhold, der på den ene siden bevaringsstatusen til store rovdyr kan fortsette (…), mens bøndene vil få verktøy og tilstrekkelig finansiering til å håndtere og forhindre angrep på husdyr.» Resolusjonen understreker at «bevaringsstatusen til ulven på pan-europeisk nivå rettferdiggjør en reduksjon av vernestatusen

Flere EU-land, blant annet Østerrike, gikk inn for en politisk gjennomgang av ulvens vernestatus i fjor, skriver EUobserver. «Ulvs beskyttede status er regulert av et EU-direktiv som er 30 år gammelt. På den tiden var det ingen ulv i Østerrike. Ulvene truer nå vår lokale alpin-, landbruks- og reiselivsnæring», uttalte Østerrikes landbruksminister Norbert Totschnig i september. Den gang forsvarte miljøkommisær Virginijus Sinkevičius ulvene og sa at gjeldende lovgivning «gir medlemslandene tilstrekkelige instrumenter, midler og verktøy for å sikre at bevaring av beskyttede store rovdyr og videreføring av bærekraftig oppdrettspraksis kan gå hånd i hånd.»

For øvrig har Sverige nå startet den største fellingen av ulv i nyere historie, noe som vekker reaksjoner også i Brussel. Kommisjonen har to ganger tidligere (2011 og 2015) sendt formelle advarsler til Sverige på grunn av ulvefellinger. Som svar på den nåværende ulvejakten uttaler en representant for Kommisjonen at «vi overvåker situasjonen nøye.»

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 09.02.2023 11:52
: