EU/EØS-nytt - 9. februar 2023

Danske regler om statsborgerskap kan være i strid med EU-retten | Ulvedebatt i EU | EP-vedtak om digitale plattformarbeidere | Revisjon av bygningsenergidirektivet – kompromiss i Europaparlamentet | Rådskonklusjoner om EUs prioriteringer for samarbeidet med Europarådet 2023-2024 | Økodesignforordningen - høring om økodesign for bærekraftige produkter

Danske regler om statsborgerskap kan være i strid med EU-retten

EUs generaladvokat kom nylig med sitt forslag til avgjørelse i en sak som omhandler danske regler om tilbakekall av statsborgerskap. Saken, som er forelagt av en dansk domstol, har sin bakgrunn i at en person med både dansk og amerikansk statsborgerskap, tapte sitt danske ved at hun ikke hadde søkt om å bevare dette etter en bestemt frist. Dermed tapte hun også sitt unionsborgerskap. Spørsmålet EU-domstolen skal ta stilling til, er om de danske reglene er i tråd med EU-retten. I sitt forslag til avgjørelse finner generaladvokaten at det ikke er prinsipielle hindringer for at statsborgerskap kan tilbakekalles, selv om dette også innebærer at unionsborgerskapet går tapt. Det springende punktet i den konkrete saken er imidlertid hvorvidt proporsjonalitetsprinsippet er overholdt. Generaladvokaten mener at de danske reglene ikke overholder proporsjonalitetsprinsippet og derfor er i strid med EU-retten. Dansk Folkeparti ønsker å innkalle justis- og utenriksministeren til Folketinget for å høre deres syn på saken. Unionsborgerskapet har ingen parallell i EØS-avtalen, men EFTA-domstolen har i flere saker de senere årene innfortolket at likelydende rettigheter analogisk følger av EØS-avtalen ut ifra homogenitets- og effektivitetsbetraktninger.

Ulvedebatt i EU

Europaparlamentet ba i november Rådet og Kommisjonen om å vurdere ulvens vernestatus i EU i en ikke-bindende resolusjon. Tolv av EUs miljøministre har nå skrevet brev til EUs miljøkommisær der de henstiller Kommisjonen om å fremme en politikk som gjøre det mulig å kompensere for potensielle skader forårsaket av ulveangrep fremfor å svekke ulvens vernestatus. Brevet er initiert av den slovakiske miljøministeren, og undertegnet av miljøministrene i Bulgaria, Tyskland, Hellas, Spania, Irland, Kypros, Luxembourg, Østerrike, Portugal, Romania og Slovenia. 

EP-vedtak om digitale plattformarbeidere

Europaparlamentet vedtok 2. februar sin posisjon til direktivforslaget som skal bedre arbeidsvilkårene for personer som jobber via digitale plattformer. I vedtaket foreslår Parlamentet blant annet å fjerne kriteriene som er foreslått av Kommisjonen for å avgjøre om det forekommer et ansettelsesforhold. Parlamentet vil også ha strengere åpenhets- og informasjonskrav til hvordan selskapene bruker algoritmer. Med vedtaket er Parlamentet nå klar for trilogforhandlinger med Europakommisjonen og Rådet. I Rådet er diskusjonene om direktivforslaget fastlåst etter at det tsjekkiske formannskapet ikke klarte å få medlemslandenes tilslutning til et kompromissforslag før jul.

Revisjon av bygningsenergidirektivet – kompromiss i Europaparlamentet

Forslag til revisjon av direktivet om bygningers energiytelse er nå til behandling i Europaparlamentet. De politiske grupperingene EPP, S&D, Renew Europe, The Greens/EFA og The Left nådde 30. januar et kompromiss som dekker hele lovteksten, melder Agence Europe. I henhold til en nesten ferdigstilt versjon av kompromissavtalen, ble disse gruppene enige om å styrke ambisjonen til Europakommisjonens revisjonsforslag på flere punkter. Bygningsenergidirektivet er omtalt som en av seks «klimafloker» som det svenske EU-formannskapet skal løse. Kompromissutkastet skal til avstemning i Parlamentets komité for industri, forskning og energi (ITRE) 9. februar med sikte på et vedtak i plenum i mars. Rådet vedtok sin holdning til spørsmålet i oktober 2022.

Rådskonklusjoner om EUs prioriteringer for samarbeidet med Europarådet 2023-2024

EU samarbeider med Europarådet som en del av innsatsen for å fremme en regelbasert internasjonal verdensorden. I pressemelding fra Rådet av 30. januar presenteres Rådets konklusjoner om EUs prioriteringer for samarbeidet med Europarådet 2023-2024. Det strategiske partnerskapet bygger på felles verdier, og EU er blitt Europarådets viktigste institusjonelle partner i mange henseender. Fremme av menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsipper utgjør kjernen i samarbeidet, som består av tre hovedpilarer: Politisk dialog, programsamarbeid og juridisk samarbeid.

Økodesignforordningen - høring om økodesign for bærekraftige produkter

Europakommisjonens forslag til ny økodesignforordning for bærekraftige produkter har som mål å gjøre produkter som selges i EU underlagt ytelses- og informasjonsrelaterte krav for å sikre bærekraft. Kommisjonen publiserte nylig en høring der de ber om synspunkt på produktkategorier og hva som bør prioriteres. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide påpekte i Europautvalget 2. februar at norsk lovgivning ikke har noe motstykke til denne lovgivningen i EU og at vi må «forberede regelverket og forvaltningsapparatet vårt til å ta imot og utnytte produktrammeverket til beste for miljø og verdiskaping i Norge.»

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Utredning av det EØS-rettslige handlingsrommet i anskaffelser av fartøy – I Hurdalsplattformen varsler regjeringen at en vil utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, for å sikre at norsk maritim industri effektivt kan konkurrere om offentlige oppdrag. Nå har fiskeri- og havministeren mottatt utredningen av handlingsrommet i EØS-avtalen.  Pressemelding datert 8. februar 2023

Jurister: Danmark har handlet ulovligt, når grænsekontrollen gang på gang er blevet forlænget – artikkel fra Information om midlertidig grensekontroll i Schengenområdet.

Nordenergi’s position on the upcoming electricity market design reform –  innspill til den kommende designreformen i strømmarkedet, datert 3. februar 2023. 

Dyrevelferd: ESA ber Norge styrke velferdskontrollen for verpehøns – ESA har publisert en rapport som konkluderer med at Norge ikke etterlever EØS-kravene til dyrevelferd for verpehøns etter et tilsyn i Norge fra 31. oktober 2022 til 9. november 2022.

Weaponisation of finance: the role of European central banks and financial sanctions against Russia – artikkel i West European Politics: «In this article, we set out to examine the role of the ECB and the Eurosystem in financial sanctioning against Russia, in particular, the freezing of the foreign reserves of the CBR».

European Commission publishes analytical reports on Ukraine, Moldova, and Georgia's alignment with the EU acquis – pressemelding fra Europakommisjonen.

Rapporter fra EU-delegasjonen:

EU-nytt: Utdanning, forskning og Innovasjon januar 2023
Energinytt 5/2003
Saker på det digitale området uke 4 og 5 2023

EU-noter til Europaudvalget (Danmark):

Tysk-fransk ønske om flertalsafgørelser på dele af udenrigs- og sikkerhedspolitikken og skattepolitikken
Brev vedr. EU’s svar på udfordringer relateret til USA’s klimalov (Inflation Reduction Act) og prioriteter for tiltag til styrkelse af EU’s konkurrenceevne 
EU-nyt om social dialog

Seminarer:

Poland and Germany in the System of European Differentiated Integration - Revisiting Cleavage Perspective – ARENA-seminar med Rafał Riedel, 14. Februar kl. 14.00-15.15.
EU og NATO: Konkurrenter eller samarbeidspartnere? – NUPI-seminar 15. februar kl. 10.00.

Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS):

60 years of Van Gend & Loos: Direct effect of EU law and a 'new legal order'  
Climate change [What Think Tanks are thinking]
Recovery and Resilience Plans: Payment requests and disbursements made so far
European defence industry reinforcement through common procurement act (EDIRPA)
EU secure connectivity programme 2023-2027: Building a multi-orbital satellite constellation
A common charger for electronic devices: Revision of the Radio Equipment Directive
EU feed autonomy: Closing the gaps in European food security
Outlook for the special European Council meeting of 9-10 February 2023


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Vilde Høvik Røberg (stortingsbiblioteket), Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg