Skuffet over Europarådets parlamentarikerforsamling

Byrået i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), som hadde møter i Madrid i uke 10, tok ikke noen beslutning om et forslag til hvordan PACE skal håndtere anklager om korrupsjon i sin egen organisasjon.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou. Foto: Stortinget.
Delegasjonsleder Ingjerd Schou. Foto: Stortinget.

Lederne for de fem politiske gruppene har fått i oppdrag å forberede et revidert forslag til hvordan korrupsjonsanklagene kan håndteres. Spørsmålet vil bli tatt opp igjen neste gang byrået møtes i april.

– Dette er svært skuffende og ikke i PACEs interesse. Enhver mistanke om korrupsjon og skittent spill undergraver organisasjonen og det viktige arbeidet den er satt til å utføre. Når parlamentarikerforsamlingen i tillegg ikke er i stand til å effektivt håndtere situasjonen og raskt vedta konkret oppfølging av anklagene, er dette ytterligere problematisk for organisasjonen, sier delegasjonsleder Ingjerd Schou.

Nordiske og baltiske delegasjoner var blant de som tok opp dette under forrige sesjon i januar og tok til orde for ekstern og uavhengig gransking av de framsatte påstandene.

PACEs faste komité hadde også møte i Madrid og diskuterte blant annet situasjonen i Ukraina. En gruppe på fem russiske parlamentarikere deltok også i dette møtet for en diskusjon med PACE om det fastlåste forholdet mellom PACE og det russiske parlamentet (Dumaen). Dette var første gang på over to år at russiske parlamentarikere deltok på møter i PACE.

Den russiske Dumaen vedtok å ikke sende en delegasjon til PACE etter at PACE innførte sanksjoner mot den russiske delegasjonen (de mistet stemmerett i forsamlingen) som følge av Russlands rolle i konflikten i Øst-Ukraina og Russlands anneksjon av Krim i 2014.

Andre saker som var diskutert på dette møtet var fengsledes tilgang til advokat og videre hvordan personer med utviklingshemming lettere kan delta politisk og i demokratiet.

Se pressemeldinger fra møtene.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling.


Sist oppdatert: 14.03.2017 13:15