Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Studiebesøk fra det ukrainske parlamentet 2.–3. mai. Foto: Stortinget.

Studiebesøk fra det ukrainske parlamentet 2.–3. mai. Foto: Stortinget.

Studiebesøk fra Ukraina

2.−3. mai er en delegasjon med fem ukrainske parlamentarikere på besøk på Stortinget for å lære om kontrollfunksjonen i det norske demokratiet.

– Besøk som dette gir oss mulighet til å gi direkte politikerstøtte til land som skal etablere og bygge opp nye demokratier, som Ukraina. Delegasjonen som nå kommer til Stortinget ønsker å lære mer om hvordan kontrollfunksjonen utøves her. Mitt budskap til dem er at befolkningens tillit til de som folkevalgte er en grunnleggende demokratisk verdi, og at gode og velfungerende kontrollordninger bidrar til å bygge slik tillit, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Stortingspresidenten i møte med ukrainske parlamentarikere. Foto: Stortinget

Stortingspresidenten i møte med ukrainske parlamentarikere. Foto: Stortinget

Innblikk i ulike kontrollinstanser

I tillegg til å møte stortingspresidenten skal de ukrainske parlamentarikerne ha møter med kontroll- og konstitusjonskomiteen, og med Stortingets eksterne kontrollorganer – Sivilombudsmannen, Riksrevisjonen og EOS-utvalget. De skal også møte Stortingets presselosje for å høre om medias rolle i demokratiet og om hvordan pressen jobber på Stortinget.  

Les mer om Stortingets kontrollvirksomhet.

Ledd i et bredt engasjement

Olemic Thommessen har i sin periode som stortingspresident engasjert seg spesielt i demokratiutviklingen i Ukraina og den pågående reformprosessen i det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada. Ukrainas situasjon er særlig krevende fordi de må bygge demokrati i en konfliktsituasjon med Russland. I tillegg mangler de en demokratisk tradisjon og har betydelige utfordringer med korrupsjon.

Thommessen har også selv besøkt Radaen, og står i bresjen for et nordisk-baltisk initiativ overfor Ukraina. På bakgrunn av dette har parlamentspresidentene i de nordiske og baltiske landene vært på felles besøk i Kiev to ganger. Thommessen har også vært vertskap for flere besøk fra Radaen til Stortinget, blant annet et tilsvarende studiebesøk i november 2015.

Les mer om forrige studiebesøk fra Ukraina.

Sist oppdatert: 02.05.2017 14:31
: